Bank of England lämnar styrräntan oförändrad

Bank of England lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 5,25 procent.
Bank of England

/span>
Beslutet fattades med rösterna 6-3. Tre ledamöter ville höja med 25 punkter till 5,50 procent.

Centralbanken uppger att den brittiska BNP-tillväxten under tredje kvartalet varit svagare än vad som beräknades i augusti. BNP förväntas växa med 0,1 procent under fjärde kvartalet, också svagare än tidigare prognostiserat.

Även inflationen har varit lägre än tidigare prognostiserat. I september låg KPI på 6,7 procent räknat på årsbasis.

KPI-inflationen ligger fortfarande långt över målet på 2 procent, men förväntas fortsätta att falla kraftigt, till 4,75 procent i fjärde kvartalet 2023, till 4,5 procent i första kvartalet 2024 och till 3,75 procent i andra kvartalet nästa år. Denna nedgång förväntas förklaras av lägre energi-, kärnvaru- och livsmedelsinflation och efter januari av en viss nedgång i tjänsteinflationen.

Vidare uppger Bank of England att penningpolitiken kommer att behöva vara tillräckligt restriktiv under tillräckligt lång tid för att återställa inflationen till målet på 2 procent hållbart på medellång sikt, i linje med kommitténs uppdrag.

Kommitténs senaste prognoser indikerar att penningpolitiken sannolikt kommer att behöva vara restriktiv under en längre tid.

Bank of England, % november, 2023 Konsensus september, 2023
Styrränta 5,25 5,25 5,25

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco