Bank of England lämnar räntan oförändrad

Den brittiska centralbanken Bank of England lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid 0,10%
Bank of England-chefen Andrew Bailey.
Bank of England-chefen Andrew Bailey. Foto: Kirsty O'Connor/Pool via AP, File/TT

Basräntan, Bank of Englands utlåningsränta till penningmarknaden, lämnades oförändrad på 0,10% på torsdagen.

Som väntat meddelade även Bank of England att de lämnar målet för tillgångsköp oförändrat på 895 miljarder pund, varav köp av företagsobligationer utgör 20 miljarder pund.

Policykommittén var oenig om räntan. Två ledamöter, Dave Ramsden och Michael Saunders, ville höja till 0,25% och avsluta QE-programmet. Samtidigt ville en ledamot, Cahtherine Mann, avsluta QE-programmet men inte höja räntan.

Storbritanniens ekonomi närmar sig en pre-pandemi-nivå, samtidigt som arbetslösheten faller, skriver banken. Samtidigt har inflationen stigit över målet om 2%. Inflationen kom in på 3,1% i september och väntas fortsätta stiga till kring 5% under våren. Dock väntas inflationsökningen vara temporär och inflationen falla tillbaka från och med mitten av nästa år och närma sig målet om två år.

”Inflationen har stigit i många länder. När ekonomier har öppnat upp har efterfrågan på varor stigit drastiskt. Vissa företag har haft svårt att möte denna stigande efterfrågan och hållits tillbaka av bland annat en varubrist och arbetskraft. Det driver upp kostander och priser. Energipriserna har också stigit, vilket driver upp inflationen”, skriver de.