Bankernas skuldbergIslands huvudvärk

Genom övertagandet av tre affärsbanker ökar Islands statsskuld med 123 miljarder dollar, motsvarade 828 procent av BNP. Går Island i konkurs? Affärsvärlden granskar landets kollaps.

Islands tre största banker under statlig kontroll, aktiemarknaden stängd, stämningshot från Storbritannien och en premiärminister som talar om risk för statsbankrutt. Två veckor måste vara rekordtid för att gå från att kallas finansmirakel till att liknas vid en bananrepublik. Frågan är om den isländska jollen till stat har kraft att rädda den enorma kapsejsande skuta som landets finanssystem utgör. För trots ivrigt ingripande från politiker och centralbank har den isländska kronans fall och företagens likviditetskris inte kunnat stoppas. Resultatet blev att landets ekonomi frös till is och avstannade i slutet av förra veckan.

Lars Jonung, forskningsrådgivare vid EU-kommissionen i Bryssel, tidigare professor vid Handelshögskolan i Stockholm och expert på ekonomiska kriser, är en av dem som tror att Island kan få stora svårigheter att ta sig ur situationen:

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här