Bergman & Beving: Nygammal börsfavorit

Med en konjunkturvändning i sikte finns det skäl att tittanärmare på handelsföretaget Bergman & Beving.

Aktiekursen i den gamla börsfavoriten Bergman & Beving (B&B) harvarit rejält nedtryckt sedan börsraset i höstas. Hittills i århar kursen stigit med tio procent till cirka 120 kronor, detvill säga ungefär i takt med Generalindex. Det är ändå 30procent under toppkursen från i fjol.

Teknikhandel i Norden

Det finns flera skäl till den svaga kursutvecklingen. Koncernen,som är specialiserad på teknikhandel i Norden, är en viktigleverantör av komponenter och utrustning till exportindustrinoch har därför påverkats av konjunkturavmattningen. Dessutom harbörsen varit mest intresserad av storföretag, vilket gör attmindre bolag ofta blivit bortglömda. B&B har ett börsvärde på irunda tal 3,5 miljarder kronor.Men frågan är om kursen har tagit omotiverat mycket stryk. Detrör sig om ett välskött, stabilt och lönsamt företag med enuttalad tillväxtstrategi. Det interna målet är att vinsten böröka med 15 procent per år i genomsnitt, det vill säga fördubblasvart femte år. Historiskt har tillväxttakten varit högre än så,men i en ekonomi utan inflation är målet ambitiöst.Företagsköp har varit en väsentlig del av strategin under desenaste tjugo åren och tempot har skruvats upp under senare år.Huvudsakligen rör det sig om mindre företag som kompletterarkoncernens affärsområden. Förvärvsstrategin har övertygat. Sedan1967 har B&B genomfört 160 förvärv. Enligt ledningen har över 85procent varit framgångsrika, vilket torde vara svårt attöverträffa. Under det senaste räkenskapsåret (B&B har bokslutper den 31 mars) gjordes 14 förvärv med tillsammans enårsomsättning om drygt 1,5 miljarder kronor. Här ingick ettrelativt stort företag, verksamheten i Berendsen Components med1,2 miljarder kronor i omsättning.

Lägre marginal

Totalt ökade omsättningen i B&B-koncernen räkenskapsåret 1998/99med 16 procent till drygt 7,3 miljarder kronor. Vinsten föll medtolv procent till 351 miljoner kronor, eller 8,30 kronor peraktie efter skatt (föregående år 9,60). Att vinsten minskadeberodde på att konjunkturen försvagades för den nordiskaexportindustrin, som är koncernens huvudmarknad. Dessutompåverkas vinstmarginalen inledningsvis negativt av förvärven.Resultatet motsvarar en räntabilitet på ingående eget kapital pådrygt 14 procent, vilket inte är så illa med tanke på dels attinflationen är obefintlig, dels att soliditeten är så pass högsom 44 procent.Verksamheten bedrivs decentraliserat i fyra affärsområden.Störst är tools (verktyg, maskiner, arbetsplatsutrustning,skyddsprodukter, fästelement m.m.) med nära 40 procent avkoncernomsättningen. Därefter kommer electronics(elektronikkomponenter) och industry (industrikomponenter) medungefär en fjärdedel vardera. Minst är Medi Tech(laboratorieutrustning, dentalprodukter m.m.) med omkring tioprocent av koncernens omsättning. De största kundgrupperna finnsi telekom- och elektronikindustrierna. Konkurrenter är framförallt olika handelshus och importörer, som börsnoterade OEM.

Snabbfotat bolag

Får man tro den senaste tidens positiva konjunkturprognoserborde vinstkurvan vända uppåt igen. Ett företag som B&B ärsnabbfotat och kan anpassa sig till marknadssvängningarna,vilket koncernen visat genom åren. Ledningen har satt inåtgärder för att öka effektiviteten inom electronics och tools,som är de affärsområden som mest märkt av avmattningen. Denfäster stor vikt vid arbetet med att få upp B&B:s marginal tilltidigare nivå, omkring sex procent. Räkenskapsåret 1989/99 sjönkden till strax under fem procent. Det bäddar också för envinståterhämtning.

Konjunktursvacka

Bergman & Bevingmkr 1995/96 1996/97 1997/98 1998/99Omsättning 6328 5743 6351 7343Rörelseresultat 383 307 395 362Marginal, % 6,1 5,3 6,2 4,9Finansnetto 14 18 6 -11Vinst före skatt 397 325 401 351Vinst efter skatt 275 221 275 237Vinst/aktie, kr 9,6 7,7 9,6 8,3Utdeln/aktie, kr 3,0 3,5 4,0 4,0Eget kap/aktie, kr 48 54 59 64Avk eget kap, % 22 16 18 14Soliditet, % 44 48 48 44Antal anställda 2117 2036 2293 2729Aktien: Köp

Aktiekursen i Bergman & Beving har i år stigit med knappt tioprocent till cirka 120 kronor. Det ger en ganska försiktigvärdering av ett välskött bolag med en konsekvent strategi sombetonar bland annat lönsamhet och tillväxt. B&B levereradeaktieägarvärde långt innan detta begrepp blev ett modeord. I enlång portfölj är B&B en naturlig kandidat. Positivakonjunktursignaler kan ge aktien krydda.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.