Bergochdalbana på USA-börserna

New York-börserna hade en volatil utveckling på torsdagen där börserna inledde svagt för att sedan återhämta sig rejält och till slut stänga nära nollan.

Kommentarer från en Federal Reserve-chef om lättnadsprogrammet bidrog till stöd för börsen där annars rapportflödet var intensivt.

Dow Jones Industrial Average var vid stängningen ned med 0,2 procent till 16.117. På den bredare marknaden var S&P 500 oförändrad vid 1.863 medan Nasdaq Composite steg med 0,1 procent till 4.217.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp 6 punkter till 2,15 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 4 punkter till 2,93 procent.

James Bullard, ledamot i Federal Reserve, uppgav i dag, i Bloomberg TV, att centralbanken bör överväga att ta en paus i nedtrappningen av de kvantitativa lättnaderna vid oktober-mötet. Den gängse uppfattningen på marknaden är att lättnadsprogrammet avslutas i oktober.

Torsdagen bjöd på en diger skörd av makrostatistik. Veckosiffran för antalet nya arbetssökande var klart lägre än väntat och den lägsta nivån på 14 år. Den amerikanska industriproduktionen för september, som meddelades strax före öppning, var även den bättre än väntat och steg 1,0 procent mellan månaderna mot väntade +0,4 procent.

Det amerikanska husmarknadsindexet NAHB backade däremot till 54 från 59 i oktober. Marknadens förväntningar låg vid 59. Philadelphia Fed index kom in i linje med förväntningarna.

Rapportsäsongen trummade på rejält på torsdagen.

Investmentbanken Goldman Sachs resultat i tredje kvartalet kom in på 4,57 dollar per aktie, var långt över förväntningarna på 3,22 dollar per aktie.. Banken höjer också kvartalsutdelning med 5 cent till 0,60 dollar per aktie. Marknaden gav dock tummen ned och aktien backade 2,6 procent.

Netflix rasade 19,4 procent efter rapporten sent i går kväll som visade en lägre abonnenttillväxt än tidigare. Mäklarhuset Jefferies sänkte rekommendationen till neutral.

Delta Airlines var upp 2,9 procent efter sin delårsrapport som visade en sjunkande vinst men som ändå var bättre än förväntat. Intäkterna var marginellt över förväntningarna.

En annan rapportflyttare av leksaksbolaget Mattel som föll 3,0 procent. Rapporten visade besvikelser i försäljningen av dockan Barbie som sjönk 21 procent.

Efter börsens stängning kommer en rad eknikbolag med rapporter, bland andra Google och SanDisk, vars aktier var ned 1,0 respektive steg 1,1 procent i officiella handeln.

Apple presenterade i dag två nya iPad-modeller samt lämnade uppdaterad information om bolagets betalningssystem Apple Pay som lanseras den 20 oktober i USA. Apple Pay kommer bland annat kunnat användas av kortinnehavare av Mastercard. Aktien sjönk efter nyheterna och stängde ned 1,3 procent.

Energisektorn gick starkast av S&P 500 sektorindex med en uppgång på 1,7 procent. WTI-oljan rekylerade upp och noterades kring 81,75 dollar per fat vid 22-tiden. Tidigare i dag handlades oljan till tvåårslägsta strax under 80 dollar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG