Bioarctic stiger på Roches misslyckande

Imorse meddelade schweiziska läkemedelsjätten Roche att dess studie med gantenerumab för behandling av patienter med Alzheimers sjukdom misslyckades - ett besked som fått Bioarctics aktie att lyfta.
Bioarctic stiger på Roches misslyckande - Bioarctic IR-chef Oscar Bosson
Bioarctics IR-chef Oscar Bosson

I slutet av september presenterades fas 3-resultat för Biaoarctics antikropp lecanemab. Studien uppnådde såväl det primära som alla de sekundära effektmålen, vilket renderade i att aktien rusade 200% på en dag.

“Lecanemab riktar sig mot de lösliga förstadierna till de amyloid-beta-placken, de så kallade protofibrillena och oligomererna, som av många anses vara de mest skadliga för hjärnan. Gantenerumab riktar in sig på den olösliga placken”, skriver bolagets IR-chef Oskar Bosson i ett mail till Finwire.

Oskar Bosson ser positivt på kombinationsbehandlingar mot Alzheimers sjukdom:

“Vi tror att kombinationsbehandlingar är framtiden, men inte i första hand med olika antikroppar mot aggregerade former av amyloid beta”, säger han.

I decennier har amyloidhypotesen dominerat forskningen kring sjukdomen, men än är den ifrågasatt på vissa håll. Vissa anser att Roches studiemisslyckande försvagar hypotesen, vilket Bosson avvisar.

“Absolut inte. Däremot stärker det vår teori om att det är viktigt vad en antikropp är designad att göra. Varje antikropp är unik och ska bedömas på sina egna meriter. Vi är mycket trygga med de konsistenta och robusta resultaten vår partner Eisai rapporterat för lecanemab. Vi kan också konstatera att Roche meddelat att effekten på amyloid i hjärnan var lägre än förväntat vilket kan ha påverkat de kliniska resultaten. Vi ser fram emot ytterligare data som de ska presentera på CTAD den 30 november”, avslutar Oskar Bosson.

Bioarctics aktie handlades upp som mest 24% under morgonen. Uppgången kom av sig och i skrivande stund är aktien upp 9%. Samtidigt faller Roche runt 4% på Zürich-börsen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.