Biogen lyfte på Wall Street

Kurserna på de amerikanska börserna steg på fredagen och avslutade därmed en stark vecka med en positiv ton. Dollarns svaghet var ett dominerande tema i handeln och bästa sektor blev dollarkänsliga energi följt av finans.

S&P hade sin näst bästa vecka för året och Nasdaq Composite hade sin bästa vecka sedan oktober. Nasdaq är nu mindre än en halv procent från stängningsrekordet som sattes den 10 mars 2000.

S&P 500 var vid stängning upp 0,9 procent till 2.108 medan Nasdaq Composite hade stigit 0,7 procent till 5.026. Det betydligt smalare Dow Jones Industrial Average hade stigit 0,9 procent till 18.128.

Räntan på den tioåriga obligationen föll 5 punkter till 1,93 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 4 punkter till 2,50 procent.

Dollarn stärktes något under gårdagen mot euron då rubrikerna runt Grekland var mörka. På fredagen var uttalandena från europeiska politiker betydligt ljusare och således fortsatte den dollarförsvagning som Fed gav en extra knuff åt på onsdagen genom en oväntat duvaktig hållning.

”Det mesta av uppgången i dollarn har skett. Jag tror att en höjning från Fed är inprisad. Den stora faktorn bakom dollarstyrkan har försvunnit”, kommenterade David Bloom, valutastrateg på HSBC, för Bloomberg.

Handeln var intensiv då fyra olika termins- och optionskontrakt förfaller under dagen. Händelsen kallas på engelska för quadruple witching.

Biogen steg 9,8 procent efter att bolagets läkemedelskandidat mot Alzheimers, aducanumab, visat på lovande resultat i en fas IB-studie. Att bolaget hade lovande resultat på gång hade marknaden anat sedan december forskningschefen Doug Williams sade att bolaget tänkte gå direkt på fas III.

Stålbolaget AK Steel föll 4,1 procent efter att i går kväll ha vinstvarnat för det första kvartalet. Både lägre priser och lägre leveranser av handelsstål än väntat slog mot företaget som skyllde utvecklingen på ”orättvis import”.

Nike steg 4,0 procent. Försäljningstillväxten dämpades av den starka dollarn men uppgick ändå till 7 procent. Det som stod ut mest var dock bruttomarginalen som förbättrades med 1,4 procentenheter och uppgick till 45,9 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.