BIS varnar för grön tillgångsbubbla

BIS, som är ett samarbetsorgan för världens centralbanker, varnar för en potentiell prisbubbla inom gröna tillgångar. Det framgår av senaste kvartalsrapporten, skriver Reuters.
Bubbla
Foto: Unsplash
Det är mot bakgrund av det stora investeringsintresset i ESG (Environmental, Social and Governance) som dessa tillgångar ökat i värde till över 35 biljoner dollar. Det gör att dem numera står för drygt en tredjedel av alla tillgångar som hanteras av banker och investeringsfonder.

”Det finns tecken på att ESG-tillgångarnas värderingar kan vara utsträckta”, skriver BIS.

BIS chef på den ekonomiska och monetära avdelningen, Claudio Borio, kallar det hela för en grön bubbelrisk. Han uppger sig se liknelser mellan de börshandlade fonderna, ETF:er, och vanliga fonder som idag investerar i dessa tillgångar med de affärer som gjordes kring bostäder i upptakten till finanskrisen.

”Du kan få för mycket för snabbt av det goda. Vi vet att värderingarna är något rika”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets