Blackrock: ”60/40 portföljen är död”

Den stora amerikanska fond- och kapitalförvaltaren Blackrock spår en framtid med mer makroekonomisk volatilitet. Det framgår av bolagets halvårspresentation.
Blackrock
Blackrock är idag världens största kapitalförvaltare. Foto: Mark Lennihan/TT

Amerikanska Blackrock är idag världens största kapitalförvaltare. Idag finns bolaget i 35 länder och har runt 18 400 anställda, och förvaltar idag över 9 triljoner dollar.

Två gånger om året håller strateger på Blackrock presentationer där fondjättens framtidsvy presenteras. Under halvårsrapporten 2022 presenterade Jean Boivin, ansvarig för Blackrocks investeringsinstitut, chefsstrategen Wei Lei, chef för portföljstrategi Vivek Paul, räntestrategen Scott Thiel och ställföreträdande ansvarig för investeringsinstitutet Alex Brazier deras syn på världsekonomin och de finansiella marknaderna. Afv lyssnade på halvårs-rapporten.

Husvy

Fondjättens makroekonomiska tes framgår tydligt ur presentationen: Perioden av stabil tillväxt och låg inflation är över. Och framåt kan vi förvänta oss ökad makroekonomisk volatilitet.

De huvudsakliga argumenten för detta är som följande:

  • Flaskhalsar i leveranskedjorna – Vilket kommer hämma tillväxten. Och fortsätta att driva på inflationen.
  • Höga skuldsättningar – Hushållens skuldsättning är idag hög. Så hög att små ränteförändringar får stor effekt.
  • En simplifiering av politiska frågor – Vilket leder till sämre politiskt beslutsfattande, inte minst bland centralbankerna.

Blackrock argumenterar för att detta kommer leda till högre riskpremier för både aktier och obligationer globalt. Under de senaste decennierna har både aktier och obligationer varit i stigande trend. Men detta kan ej fortsätta framåt, menar Blackrock-strategerna. Framöver kommer vi ej kunna befinna oss i en marknad som gynnar både aktie- och räntemarknaden samtidigt, menar Blackrock som under presentationen därav dödförklarar 60/40 portföljen.

Kapitalförvaltaren fortsätter med att måla upp två scenarier:

I ena scenariot bromsar centralbanker kraftigt in tillväxten i sina försök att hämma den höga inflationen genom kraftigt höjda räntor. Detta skulle öka risken för recession och vara särskilt dåligt för aktier som tillgångsslag. I det andra extrem-scenariot är centralbankerna inte tillräckligt handlingskraftiga. Vilket skulle göra att inflationen blir bestående hög. En följd av detta skulle vara att obligationer som tillgångsslag missgynnas.

Strategi

Hur ska man agera framåt?

Strategerna på fondjätten förklarar att de på kort sikt (6-12 månader) underviktar både aktier och obligationer. Det som skulle få strategerna att ändra sin allokering mot aktier är om leveranssvårigheterna lättar. Det skulle få ner inflationen och lätta trycket på centralbankerna. Men för tillfället har Blackrock istället en övervikt i krediter.

På lång sikt (över 5 år) förespråkar Blackrock däremot en övervikt i aktier. Samt en undervikt i både obligationer och krediter.

Vad gäller enskilda marknader underviktar kapitalförvaltaren amerikanska aktier. Detta eftersom de anser att värderingarna inte har kommit ned tillräckligt mycket för att reflektera de svagare vinsterna. Även Europa underviktas. Detta eftersom de tror att de kraftigt stigande elpriserna sätter Europa i risk för stagflation. Blackrock menar även på att risken för recession är högre i Europa än i USA.

Istället har Blackrock en neutral allokering till tillväxtmarknader, Kina och Japan.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder