Bolåneräntorna på historiska låga nivåer

Bolåneräntorna på nya avtal fortsätter att sjunka och ligger nu på lägsta nivån sedan SCB började samla in räntestatistik. Det visar den senaste finansmarknadsstatistiken, skriver SCB.
Lån, ekonomi, pengar, bolåneräntor
Foto: Henrik Montgomery / TT

Svenska hushåll har förhandlat ner räntenivåerna på sina bostadslån till historiskt låga nivåer. I augusti låg den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal för bostadslån på 1,32%. Den rörliga räntan på nya avtal sjönk samtidigt till en snittnivå på 1,41%.

”De här är de lägsta nivåerna sedan SCB började samla in räntestatistik 2005”, säger Nathalie Persson-Linde, statistiker på SCB.

Räntan på nya avtal för hushållens bostadslån med bindningstider mellan 1 och 5 år låg samtidigt i genomsnitt på 1,25%, vilket även det är en historiskt låg notering.

Vidare visar statistiken att de monetära finansinstitutens utlåning till hushållen ökade 6,4% i augusti jämfört med samma månad föregående år. I juli ökade utlåningen med 6,3%.

Bostadslånen, som utgör 82% av utlåningen till hushållen, hade en årlig tillväxttakt på 6,5%. De har succesivt ökat sedan september förra året. Även hushållens konsumtionslån, som står för 6% av hushållens lån, har vuxit och noterade en årlig tillväxttakt på 5,8% i augusti.

Bostadslån från nya aktörer på bolånemarknaden, bostadskreditinstitut, har en betydligt högre tillväxttakt än de från monetära finansinstitut. Där låg tillväxttakten för bostadslån på 43,3% i augusti. Bostadskreditinstitut stod i augusti för 1,0% av hushållens bostadslån.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco