Boprisindikatorn ökar igen: ”Optimismen tilltar”

SEB:s Boprisindikator tar ytterligare kliv uppåt under februari. Indikatorn klättrar med 6 enheter, från plus 19 till 25. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 16 och 34 enheter.
Américo Fernández, privatkonom på SEB.
Américo Fernández, privatkonom på SEB. Foto: Caisa Rasmussen / TT /

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 45 procent, vilket är en ökning med 5 procent från förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar med 1 enhet till 20 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ligger kvar på samma nivå som föregående månad på 26 procent.

”Optimismen tilltar ytterligare den här månaden och nu tror nästan hälften av svenskarna på stigande bostadspriser under 2024. I takt med att Riksbankens signaler om räntesänkningar blir allt tydligare väntas också optimismen att fortsätta stärkas. Däremot kan det dröja en bit in på hösten innan det omvandlas till en mer bestående positiv boprisutveckling”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,77 procent. Det är samma nivå som förra månaden.

”Hushållen vågar inte fullt ut ställa in sig på att det blir räntesänkningarnas år och väntar sig snarare en mer försiktig räntenedgång av Riksbanken. Även om en stor andel av hushållen har rörligt på sina bolåneräntor tenderar penningpolitiken få fullt genomslag först efter 12 – 18 månader. Det kan därför vara en sund inställning av hushållen att inte räkna hem räntesänkningar allt för fort”, säger Américo Fernández.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

BOPRISINDIKATORN

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.