Borg instämmer i EU-kommissionens Sverige-kritik

Finansminister Anders Borg anser att EU-kommissionens kritik av Sveriges ekonomiska obalanser är rimlig.

“Vi delar den bedömningen. Sverige har stora bytesbalansöverskott – det är ett uttryck för att vi kanske har väl stark utrikeshandel. Vi har en för stor banksektor. Vi har mycket hög skuldsättning hos hushållen. Det är rimliga punkter”, säger Anders Borg i en intervju med SIX News i samband med ett seminarium på Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

“Då är det ju viktigt att EU-kommissionen är konsekvent och ger oss stöd och möjlighet att skärpa kraven på banksystemet så att den ena delen av EU-kommissionen stödjer vad den andra delen av EU-kommissionen uppmuntrar oss att göra”, tillägger finansministern angående att Sverige vill ha möjlighet att ha tuffare bankregelkrav än andra EU-länder.

EU-kommissionen skrev i rapporten att Sverige fortsätter att uppleva makroekonomiska obalanser och att det kräver översyn och politiskt agerande.

“Särskilt utvecklingen gällande hushållens skuldsättning, tillsammans med en ineffektiv bostadsmarknad, fortsätter att kräva uppmärksamhet”, enligt EU-kommissionen.

Den senaste tidens makroåtgärder är bidragande men sannolikt inte tillräckliga för att minska de makroekonomiska riskerna, bedömer EU-organet.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG