Börsen fortsätter nedåt
Få aktier skonades när placerarna överlag fortsatte att skruva ned kurserna på Stockholmsbörsen. Nya ledtrådar huruvida oron för att den amerikanska konjunkturuppgången har satts på vänt är berättig eller inte fås på tisdagskvällen då den amerikanska centralbanken, FED, har räntemöte.
Nästan ingen förväntar sig en höjning av styrräntan denna gång men det vidhängande uttalandet kan ändå ge en idé om när höjningarna kan komma. Nästa möte är i juni. I marknaden finns förväntningar om att Fed höjer räntan från 1,75 procent först i augusti.
Med rapportperioden snart över har även ängslan för dubiös redovisning i Enronskandalens spår har krupit sig på igen. Och inte blev placerarna tryggare av att världens näst rikaste man Warren Buffet sade att han förväntade sig en kärnvapenattack på amerikansk mark någon gång i framtiden, med New York och Washington som sannolika mål.
På tisdagen presenterar Cisco sina siffror för årets tredje kvartal. Spänningen rör inte resultatet i första hand utan vad infrastrukturbolaget tänker säga om framtiden för den hårt sargade telekommarknaden.
Ericssons fall i New York fortplantade sig till Stockholm och aktien hamrades ned med 2 procent till 22,80 kronor. Det var dock ett par procent högre än slutnoteringen i USA. Nokia fick också sina fiskar varma och kursen backade med 2 procent till 152 kronor. Allgon föll med 4 procent till 38,10 kronor. Telelogic fick också törnar och rasade med 9 procent till 6,30 kronor.
Även Telia-aktien fortsatte ned. Ryktet om att Goldman Sachs nedgraderat Vodafone-aktien fick den brittiska mobilgiganten på fall redan i fredags. Och när handeln återupptogs på tisdagen, efter den brittiska ledigheten på måndagen, sjönk aktien vidare.
Telia drogs med ned och handlades till 27,40 kronor, 2 procent ned. Europolitan dök lika mycket och noterades under 40 kronor, till 39,20 kronor. Tele 2 var oförändrad på 192 kronor.
Tillväxtbolag som Assa Abloy, Skandia och Hennes & Mauritz fanns också högt uppe på förlorarlistan. Alla föll med 2 procent. Låsföretaget Assa Abloy sjönk till 128,50 kronor, Hennes & Mauritz till 199,50 kronor och Skandia till 46,60 kronor.
IT hängde med ner. WM-data föll med 2 procent till 23,20 kronor. På tisdagen offentliggjordes Microsoft sitt erbjudande till danska Navisions aktieägare. Microsoft bjuder 1,3 miljarder dollar kontant för affärssystemföretaget. Det hjälpte inte det svenska konkurrenterna som samtliga backade stort. IBS föll 5 procent till 14 kronor och Intentia och IFS sjönk med 3 procent till 47,90 respektive 17,70 kronor.
Allt var inte becksvart. SEB presenterade en delårsrapport som var bättre än vad analytikerna hade förväntat sig. Bland annat har kostnaderna i kontorsrörelsen minskats med 10 procent jämfört med i fjol och på det hela följer kostnadssänkningarna planen. Aktiemarknaden förhävde sig inte och kursen var oförändrad på 96,50 kronor.
Sin vana trogen tog placerarna sin tillflykt till läkemedel och Astra Zeneca steg med 2 procent till 472 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.