Börsen: Jubel avslutade veckan

Under fredagen vände Stockholmsbörsen tvärt upp efter knappt en timmes handel. Generalindex stängde på 2,28 procent och OMX-index på 2,39 procent. Kortsiktiga vinsthemtagningar och en stark Nasdaqöppning var drivkrafterna bakom uppgången.

”Idag jublar varenda mäklare runt Stureplan, men det finns ingen anledning att dra för stora växlar på uppgången”, säger en mäklarchef.

”Trots att det nu är köpläge i många bolag kan man inte utgå från att botten är nådd. När nedgångarna varit så kraftiga som senaste tiden blir många oroliga och börjar blanka, och just nu det ovanligt många sådana aktörer på marknaden”.

IT-sektorn var dagens bästa bransch och lyftes ytterligare av glädjeskuttet på Nasdaq. Internetkonsulterna, som har en minst sagt motig tid bakom sig steg. Bäst gick det för Adcore, som också lyftes av Ekonomi24:s nyhet om att de kan vara på väg in i OMX-index. Kursen steg med 9,5 procent till 34,50 kronor. Även Cell Network steg med 9 procent och till 23 kronor och Icon Medialab med 7 procent till 58 kronor. Framfab noterade en blygsammare uppgång och stängde på 19 kronor, vilket är 40 öre bättre än igår. Undantaget som bekräftade regeln var nätkonsulten Mind som återfanns på förlorarlistan under större delen av dagen men stängde oförändrat.

Även telekomaktierna gick starkt. Ericsson klättrade återigen uppåt och steg 5,50 kronor till 117 kronor och Nokia steg med 21 kronor till 435 kronor. Under dagen rapporterades också att bolaget står kvar på Goldman Sachs rekommendationslista med en riktkurs på 65 euro, vilket motsvarar cirka 560 kronor.

Inte ens en tung vinstvarning från brittisk-franska IT-konsulten Sema kunde dämpa de svesnska teknikaktiernas uppgång. Medan såväl Sema som dess europeiska konkurrenter rasade stod svenska företag inom IT-servicesektorn som t ex WM-Data emot. Tieto Enator var rentav en av dagens vinnare och noterade en uppgång på 11 kronor till 215 kronor.

Bank- finans sektorn steg med 1,37 procent. Föreningssparbanken, som idag hade kapitalmarknadsdag, lovar att i högre utsträckning fokusera på tillväxt de närmaste åren och meddelar att man för närvarande har en produktivitetförbättringstakt på 5 procent per år. Aktien steg med 50 öre till 132,50 kronor.

Handelsföretagen var den bransch som hade sämst utveckling. Hennes & Mauritz, som steg under morgonens första handelstimmar, föll tillbaka och stängde 30 öre under gårdagens kurs. Resebyrån Ticket hörde däremot till en av dagens vinnare och steg 12 procent till 19,20 kronor, efter bl a en positiv analys i Finanstidningen.

Nasdaq, som var stängd under gårdagen och bara håller öppet till 19.00 svensk tid idag, öppnade med ett glädjeskutt och bidrog till att lyfta även svenska aktier under de sista handelstimmarna. Vid Stockholmsbörsens stängning noterades en uppgång på drygt 4 procent, ledd av teknikaktier som Cisco och Intel. Även Dow Jones noterade en uppgång på stärktes 0,9 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.