Börsen lyfter – här är aktierna som går bäst

Stockholmsbörsen avancerar på bred front under den tidiga handeln på skärtorsdagen.

Börsstängningen är med anledning av den förestående påskhelgen tidigarelagd till klockan 13. Bäst utveckling bland de mest handlade storbolagen visar Getinge med stöd av en omvänd vinstvarning.

Bränsle till uppgången kom även från amerikanskt håll där marknaderna stängde klart uppåt på onsdagen. Förhoppningar om att utbrottet av covid-19 kan nå sin kulmen nästa vecka ingav hopp till investerarna.

Några minuter före klockan 10 hade Stockholmsbörsens OMXS30-index stigit med 1,5 procent till nivån 1.522. Aktier för 4,5 miljarder kronor hade då bytt ägare på Stockholmsbörsen.

Getinges orderingång och resultat för det första kvartalet kommer att bli högre än förväntat, meddelar medicinteknikbolaget. Orderingången ökade organiskt med drygt 47 procent och det justerade ebita-resultatet ökade till cirka 660 miljoner kronor i kvartalet (369). Vidare drar Getinge tillbaka prognosen för den organiska nettoomsättningstillväxten för 2020 som var en ökning med 2-4 procent på grund av den stora osäkerheten kring COVID-19-effekten för hela 2020. Aktien höjdes med 5 procent.

H&M:s avgående styrelseordförande och storägare Stefan Persson har under mars köpt 1 miljon aktier i vitvarubolaget Electrolux, en placering på ungefär 142 miljoner kronor. Electrolux belönades med en uppgång på 7 procent.

Autoliv noterade också en större uppgång på 6 procent medan Telia, Ericsson och Swedish Match handlades i ett intervall från minus 0,2 till plus 0,2 procent.

Transplantationsbolaget Xvivo Perfusion visade på en minskad försäljning till 46,5 miljoner kronor (47,7) i det första kvartalet och ett rörelseresultat på plus minus noll. Försäljningen av varor för varm perfusion uppges ha påverkats under mars. Covid-19 kommer dock främst att påverka försäljningen under det andra kvartalet. Kassaflödet under kvartalet utvecklades positivt och aktien handlades upp 11 procent.

Tv- och streamingbolaget Nent har förlängt de danska sändningsrättigheterna för Champions League i Danmark till och med 2024. Bolaget tappar samtidigt motsvarande rättighet för Sverige och Norge. Aktien gick mot strömmen med en nedgång på cirka 3 procent.

Scandic Hotels omsättning föll med 18 procent under det första kvartalet och ebitda-resultatet landade på -180 miljoner kronor. Hotellkoncernen bedömer nu att koncernens kostnadsnivå, exklusive hyror, sänks med mer än 70 procent från april. Tidigare har bolaget talat om drygt 60 procent sänkta kostnader. Hotell-aktien var en vinnare med en uppgång på drygt 13 procent.

Mentice steg kraftigt med en uppgång på 19 procent. Bure har förvärvat nästan 1,2 miljoner aktier i det First North-listade medicinteknikbolaget Mentice av Priveq Investment Fund. Bures ägarandel i Mentice ökar därmed till 15,1 procent.

Odörkontrollsbolaget Polygiene rapporterar om en preliminär tillväxt på 4,3 procent för det första kvartalet. Försäljningen under kvartalet pressades av det långa uppehållet i framförallt Kina, men även i övriga Asien. Aktien utvecklades sämre än marknaden som helhet med en uppgång på endast 0,3 procent.

Kontraktstillverkaren Recipharm sällade sig på onsdagskvällen till ett i raden av bolag som dragit in sin utdelning i spåren av utbrottet av covid-19. Investerarna går därmed miste om utdelningen på 1:50 kronor per aktie. Aktien var ned med något över 1 procent.

Softronic redovisade en något lägre omsättning men presenterade samtidigt ett förbättrat ebitda-resultat i det första kvartalet. Aktien stärktes cirka 4 procent

Medicinteknikbolaget Senzime har beslutat att genomföra en riktad nyemission på 73,5 miljoner kronor. Deltar gör bland annat Fjärde AP-Fonden, Swedbank Robur Microcap och TIN Fonder. Aktien höjdes med drygt 5 procent.

Under onsdagskvällen presenterades även en mindre riktade emission i Braincool som föll med 11 procent.

Svensk Handel Stils branschstatistik visade på en nedgång på nästan 39 procent för klädhandeln i mars.

Affärsvärlden rekommenderar köp av Ework. Aktien belönades med en uppgång på nästan 9 procent.

Senare under torsdagen släpper Traction sin rapport klockan 11 följt av BE Group klockan 13 och Profilgruppen vid klockan 14.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.