Börsen: Vinstvarning pressar Nasdaq
Hårt luttrade aktieägare i telekom- och IT-aktier kunde hålla sig för skratt på tisdagen. Bidragande var den amerikanska teleoperatören Qwests meddelade att de i år kommer att ta en extraordinär kostnad på 20-30 miljarder dollar.
Nedskrivningen avser den goodwill bolaget drog på sig när Qwest fusionerade med US West. Aktien säckade ihop och tappade uppåt 30 procent av sitt värde.
Bland Stockholmsbolagen blev Nokia extra hårt åtgångna. Credit Suisse First Boston (CSFB) bidrog skarpt med att skära ned sin rekommendation på mobiljätten från starkt köp till bara köp.
Bakom analysen finns bland annat en dyster prognos för systemmarknaden som CSFB spår minskar med 15 procent i år. Det är mer än vad till exempel Ericsson har kommunicerat. Nokia-aktien rasade med 4 procent till 211 kronor. Ericsson backade med 1 procent till 42,80 kronor.
Operatörerna drogs med i fallet. Telialedningen har ännu inte lyckats övertyga aktiemarknaden om det fina med bolagets köp av Sonera och placerarna justerade ned Telias aktie och betalningsvaluta med 3 procent till 35,30 kronor. Europolitan och Tele2 klarade sig undan med lindrigare kursfall.
Marknadens dom efter det amerikanska affärssystemföretaget Peoplesofts vinstvarnat var olika för de tre svenska konkurrenterna. IBS backade med 6 procent till 16,70 kronor. IFS föll med 3 procent till 26,50 kronor och Intentia klarade sig lindrigast undan med ett fall på 1 procent. En Intentia-aktie kostade 95 kronor.
Bland IT-konsulterna fanns det gått om förlorare. Mind föll med 8 procent och RKS med 13. Enea backade med 5 procent och kunde köpas för 4,90 kronor.
Muntrare var det hos fordonsunderleverantören Finnveden. Bolaget tillhörde dagens vinnare efter att ha halat in en ”betydande” order från japanska Nissan. Finnveden ska leverera fästelement till Nissans europeiska fabriker för cirka 150 Mkr per år. Det tyckte placerarna var värt en kurshöjning med 7 procent till 34,50 kronor.
Den infekterade stämningen i Mellanöstern har satt press uppåt på oljepriset. De stora oljebolagen var populära på världens börser. I Stockholm steg Vostok Oil med 3 procent till 14,10 kronor.
Att starka signaler om konjunkturuppsving inte med automatik måste följas av uppjusterade vinstprognoser visar SMEs genomgång av analytikernas helårsprognoser för 2002. Trots de förbättrade makrosiffrorna och trots att majoriteten av bolagen överträffade marknadens förväntningar i den senaste rapportomgången så är det bara i branscherna sällanköpsvaror och skog som analytikerna har höjt sina siffror. För de stora sektorerna telekomutrustning, teleoperatörer och bank har prognoserna sänkts med 4, 7 respektive 2 procent.
Utvecklingen passar väl in i de beteendestudier av analytikersläktet som tidigare gjorts. I början av året går de ut hårt med säljande och överdrivet positiva helårsprognoser för att sedan tvingas retirera när verkligheten kommit ikapp.
Frånsett Finnveden kämpade verkstadsbolagen i motvind. Krisföretaget ABB föll vidare och noterades till 80 kronor jämt, 2 procent ned. Även börsens nya kelgris SKF mäktade inte med säljtrycket och handlades ned 2 procent till 237 kronor.
OM presenterade sin månatliga sammanställning över handeln på Stockholmsbörsen. Omsättningen i mars var något bättre än den i februari men långt ifrån nivåerna i fjol. I mars månad omsattes dagligen aktier för 14 miljarder kronor i genomsnitt. Aktien backade på tisdagen med 2 procent till 123,50 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.