BÖRSKOMMENTAR: Uppåt i höst

Börsens möjligheter är underskattade, vilket talar för kurslyfti flera aktier

Årets börsuppgång, där Generalindex har stigit med nästan 20procent, har fått många svenska kapitalförvaltare att dra öronenåt sig. I många fonder har andelen kassa ökat på bekostnad avaktier. Och visst har aktievärderingarna drivits upp. Såvälsvenska som internationella börser har åter nått all-time-high.Det gäller inte bara kursindex utan också värderingarna som påde flesta börser är högre än någonsin.

Höga värderingar

Förvaltarnas oro är berättigad i flera fall. På gränsen tillhuvudlös är exempelvis den IT-affär som skedde i USA i förraveckan. Då betalade det amerikanska IT-bolaget Cisco (enkonkurrent till Ericsson) en hutlös prislapp för ett bolag inominternetteknik, 70 gånger bolagets försäljning! Även många av desvenska IT-aktierna värderas alldeles för högt.Dessutom har amerikanska centralbanken satt fart på oron förytterligare räntehöjningar under hösten. Spekulationer om enstigande ränta kommer därför att avhålla en del förvaltare frånatt köpa tillväxt- och bankaktier.Men därmed inte sagt att man som aktieplacerare ska dra allaaktier över en kam. Flera argument talar för en positivbörsutveckling ännu i några månader.Först och främst talar vinsterna för att många börskurserfortsätter uppåt. Merparten av halvårsresultaten var bättre änväntat. Det gäller inte bara de svenska börsbolagen utan ocksåde amerikanska, där börsbolagen visade vinstlyft på över 15procent jämfört med året innan. I Europa har vinsterna ocksåöverraskat. Enligt investmentbanken Goldman Sachs har utfalletvarit mycket bättre än väntat när hittills hälften av de störstabörsbolagen (DJ Europa STOXX) har rapporterat sinahalvårsresultat.Vinstlyften verkar kunna hålla i sig också iniomånadersrapporterna. Att lyftet i ekonomin nu verkligenkommer i Europa har bekräftats. Under sommaren har en radstatistik publicerats som pekar på ljusare tider. I Tyskland,som haft en trög start, pekar både orderingången och industrinskonjunkturbarometer uppåt.Även råvaru- och massapriser är på väg uppåt. Detta talar förstigande kurser i många svenska exportaktier, till exempel skogoch traditionell verkstad.

Fler fusioner

Börsbolagen verkar heller inte oroas över värderingarna.Istället visar en undersökning som Affärsvärlden gjort, att deflesta svenska börsVDar inte tror att fusionsvågen nått sinkulmen ännu (se sid 10). Och fortsatta storaffärer lär bli ettpositivt stöd för börsen. Också det faktum att många förvaltare har enundervikt i aktier i sina fonder kan tala för att göra tvärtom, alltsåatt köpa aktier idag. Om börsen viker, kommer förvaltarnas köp motanedgången. Om börsen fortsätter upp blir det dessutom svårt förmånga aktieförvaltare att försvara sin strategi, vilket kantvinga dem att börja köpa aktier igen.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.