Börsuppgången håller i sig
Epitetet som telekomvärldens främsta hackkyckling tycks ha skiftat från leverantörerna till operatörerna. På torsdagen fick ägarna av teleoperatörsaktier bita ordentligt i gräset.
Med orden ”vi kommer att få se ett par år med lite tuffare klimat innan tillväxten tar fart igen tack vare bland annat 3G”, från Europolitans VD Jon Risfelt trycktes hans bolags aktie ned med 4 procent till 45,10 kronor.
Ännu hårdare var domen mot Telia som föll med 5 procent till 30,20 kronor och noterade ett nytt mindre smickrande bottenrekord. En konsekvens av kursfallet är att det kontantalternativ som bolaget erbjudit den tilltänkta partnern Soneras aktieägare blir alltmer förmånligt. Det kan tvinga Telia att betala ut en större del kontant, skriver Affärsvärlden i dagens nummer.
Däremot skonades telekomleverantörerna från ytterligare nedgångar. Ericsson var oförändrad på 25,80 kronor. Nokia steg med 2 procent till 170 kronor. Även Allgon klättrade och noterades till 41,20 kronor, 5 procent upp.
Swedish Match var dagens rökare och kursen noterades till 84,50 kronor, 5 procent upp. En firma som tror att tobaksbolaget kommer att tjäna mer pengar än de tidigare förväntat sig är Morgan Stanley. I ett svep har investmentbanken höjt sin prognoser för 2002-2004 med 2 procent och riktkursen är 82 kronor.
Atlas Copco har också varit föremål för en del tankearbete. Affärsvärlden tycker i en färsk analys att aktien är fullvärderad och att bolaget kommer att få svårt att växa tillräckligt snabbt framöver.
Motsatt uppfattning har såväl Credit Suisse First Boston (CSFB) som Fischer Partners. CSFB har höjt sin rekommendation till 280 kronor. Lika mycket tycker Fischer Partners att aktien är värd och dessutom att nedsidan är liten. Aktiemarknaden ansåg att aktien skulle kosta 241 kronor, 5 procent upp.
Sandvik drogs med i verkstadsrallyt, sedan också deras konkurrent Kennametal levt upp till aktiemarknadens vinstförväntningar. Sandvik noterades till 245,50 kronor, 3 procent över tisdagens slutkurs. Bilbranschen har fått vind i ryggen. Volvo steg med 2 procent och Autoliv med 4 efter att GM ånyo sagt att de ska öka produktionen.
Electrolux miljardköp av Diamant Boart International, ett företag som tillverkar diamantborrverktyg för byggnads- och stenindustrin, fick ett avvaktande mottagande. Aktien hängde med börsen upp och handlades till 172 kronor.
Att irländska Jeffersson Smurfit bekräftat att förpackningsföretaget för samtal som kan leda till att bolaget blir helt eller delvis uppköpt satte inte några djupa avtryck i de svenska skogsbolagen. SCA dementerade att de skulle vara partnern och aktien stod still på 348,50 kronor. Bättre fart var det i Stora Enso, upp 3 procent till 134,50 kronor.
Det lilla plast- och butiksinredningsföretaget Itab rapporterade. Bolagets VD Thord Johansson har tyvärr drabbats av en stroke, dock en lindrig, och kommer att vara sjukskriven under en tid framöver skriver bolaget. Rapporten avslöjade en vinst på 10 Mkr och att ledningen ser ljusare utsikter för sina områden. Tf VD kommer Sune Lantz att vara. Aktiemarknaden oroade sig och Itab-aktien rasade med 10 procent till 79,50 kronor i tunn handel.
Bättre gick det för Perbio. Bioteknikföretaget gjorde en fin vinst på 95 Mkr före skatt och aktien klättrade med 8 procent till 187,50 kronor. En annan rapportvinnare var Observer. Omvärldsbevakningsföretaget tjänade knappt 40 Mkr före skatt i första kvartalet och räknar med att marknadsförutsättningarna förbättras under andra halvåret. Målet om en organisk tillväxt på 10-15 procent per år kvarstår. Aktien steg med 8 procent till 64 kronor.
Handeln på Stockholmsbörsen fortsätter att falla. Det visar OMs månadsstatistik för april där den dagliga omsättningen sjönk till 13,8 miljarder kronor per dag. I mars var omsättningen 14 miljarder kronor. Däremot steg omsättningshastigheten från 127 procent i mars till 132. OM-aktien steg 2 procent till 96 kronor. Den europeiska centralbanken ECB lämnade sina viktigaste styrräntor oförändrade.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.