Bra villkor i USWE Sports företrädesemission

USWE Sports genomför en företrädesemission som kan tillföra bolaget 28,8 Mkr före emissionskostnader. Emissionsguiden hissar en flagga och ser flera positiva aspekter med kapitalanskaffningen.
Bra villkor i USWE Sports företrädesemission - USWE.
USWE Sports har beslutat om en fullt säkrad företrädesemission på 28,5 Mkr. Emissionsguiden ser flera positiva aspekter i villkoren.

USWE Sports, som säljer ryggsäckar och vätskesystem vid exempelvis cykling, genomför en företrädesemission av aktier som kan tillföra bolaget 28,5 Mkr före kostnader som väntas bli 2,5 Mkr, motsvarande 8,7% av emissionsbeloppet.

Pengarna ska gå till att återbetala lån, betala en tilläggsköpeskilling för ett genomfört förvärv och gå till satsningar på den amerikanska marknaden.

Emissionsguiden hissar en flagga för emissionen, och uppmärksammar bra villkor samt att befintliga ägare väljer att växla upp.

Kapitalbehov i trängt läge

Nöden har ingen lag. I desperata lägen tvingas bolag ofta kompromissa bort det långsiktigt rätta. Riskerna med nyemissioner i nödlidande bolag är alltså dubbelt höga.

USWE ser ut att vara i behov av ett likviditetstillskott inom en väldigt snar framtid. Att bolaget tagit upp ett brygglån på 4 Mkr från storägaren Fosielund i samband med emissionen stärker den bilden.

Bolaget har inte återkommit med en kommentar om flaggan.

Bra villkor och ägare som växlar upp

USWE Sports har sytt ihop villkor som framstår som fördelaktiga. Emissionskostnaderna håller sig på humana nivåer. Största ägaren och styrelseledamoten Joel Eklund (via Fosielund) har åtagit sig att teckna sin pro rata-andel, samt agerar garantiåtagare utan att kräva någon ersättning. Det återstår att se exakt hur stor andel han åtar sig att investera genom garantin. Ersättningen till övriga bottengaranter ligger på klart överkomliga 5%. Dessutom har miljardären Martin Gren klivit in som garant, vilket innebär att USWE Sports kan få en ny stark ägare efter att emissionen slutförts.

Efter att villkoren publicerades föll aktien från 15 kr till att nu handlas för 11,60 kr. Det ligger mycket nära teckningskursen på 11 kr.

Emissionen är säkerställd i sin helhet och börskursen är inte avgörande för utfallet. Hur den utvecklas framöver kan dock påverka intresset från övriga befintliga aktieägare och andra investerare. Repar sig kursen finns goda förutsättningar för att emissionen kan gå från full- till övertecknad.

Investerare som sneglar på emissionen bör ha i åtanke att USWE Sports är ett mindre bolag vars aktie inte är den mest likvida.

Emissionsguiden återkommer med en ny artikel om emissionen i samband med att bolaget publicerar sitt memorandum.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.