Bränsleuppror sprider sig

Protesterna mot höga bränslepriser och framför allt mot höga bränsleskatter spred sig i förra veckan från Frankrike till flera andra europeiska länder. Värst drabbades Storbritannien, där krisen beskrevs som den värsta sedan 1970-talet. Några regeringar, bland andra den franska och den holländska, har gjort eftergifter i form av skattelättnader för åkare.

Företagköp

Londonbörsen skrinlägger planerna på en fusion med Frankfurtbörsen och inriktar sig i stället på att bekämpa OM Gruppens fientliga bud. Vid Londonsbörsens bolagsstämma blev ordföranden Don Cruickshank och VD:n Gavin Casey hårt kritiserade för att de så länge hållit fast vid Frankfurtalternativet. Casey avgick.

IT-företaget Turnit lägger ett bud värt 444 miljoner kronor på IT-konsulten Arete. För 100 aktier i Arete erbjuds 85 B-aktier i Turnit. Det innebär en budpremie på 30,7 procent jämfört med bolagens slutkurser före budet. Motivet bakom köpet är att inom ramen för Turnit skapa en mer konkurrenskraftig konsultrörelse. Arete kommer att bli ett eget varumärke under affärsområdet Turnit Consulting.

Kursen för det franska webbföretaget Fi System föll efter budet på svenska Resco. Det gör att osäkerheten ökar om affären.

Kopparbergs Bryggeri lägger ett bud på norrländska branschkollegan Zeunerts.

Övriga affärer

Investmentbolaget Custos delar ut sitt största aktieinnehav, SCA, till sina aktieägare. Det sker genom att aktieägarna får lösa in var fjärde Custosaktie mot två SCA-aktier. Enligt Custos är syftet att fokusera resurserna på andra investeringar och få en bättre balans i aktieportföljen.

SEB tjänade 1,1 miljarder kronor när den tyska internetbanken Direkt Anlage Bank tog över den franska närmäklaren Self Trade, i vilken SEB ägde 20,4 procent av kapitalet.

Övrigt

Finansinspektionen utreder om staten har gjort sig skyldig till olaglig insiderhandel i OM Gruppen. Staten som har en representant i styrelsen, riksgäldsdirektören Thomas Franzén, ökade sitt ägande i bolaget samtidigt som OM förberedde sitt bud på Londonbörsen. Staten köpte fram till den 16 augusti aktier i OM Gruppen för ca 650 miljoner kronor och ökade därmed sitt ägande från 7,7 procent till 9,4 procent.

Ekonomi & politik

Vänsterpartiet noterar sina bästa opinionsiffror hittills. I SvD/Sifos väljarbarometer för september får partiet 15,4 procent. Det är en uppgång med 2,5 procentenheter sedan maj. Under samma tid har socialdemokraternas minskat med 2,8 procentenheter och är nu nere på 31,4 procent.

Regeringens konsumentminister Lars-Erik Lövdén har givit konsumentverket i uppdrag att kartlägga de svenska bankernas avgifter för tjänster via internet. Syftet är bland annat att hjälpa konsumenterna att kunna jämföra olika bankers avgifter.

Internationell politik

Den europeiska centralbanken ECB har för första gången sagt sig vara beredd att försvara eurokursen genom försäljning av utländsk valuta och började också byta främst dollar till ett totalt värde av 18,5 miljarder kronor mot euro. Chefen Wim Dusienberg vägrade dock att gå med på att försäljningen var en direkt intervention på marknaden.

EU upphör med de diplomatiska sanktioner mot Österrike som infördes när Jörg Haiders högerextrema parti kom med i regeringen i vintras.

Perus president Alberto Fujimoro har utlyst nyval till presidentposten och sagt att han inte ställer upp själv efter en korruptionsskandal. Men när nyvalet ska gå av stapeln är ännu oklart.

Internationellt näringsliv

De två telejättarna och före detta monopolen British Telecommunications och amerikanska AT&T diskuterar att slå ihop sina enheter för företagsservice. De samarbetar sedan tidigare inom området.

EU-kommissionen blockerar i ett utkast brittiska musikförlaget EMI:s samarbete med förlaget Time Warner, värderat till 194 miljarder kronor. Detta gör det mindre troligt att affären blir av. Kommissionen tror att den skulle hämma konkurrensen.

Amerikanska Chase Manhattan köper anrika investmentbanken JP Morgan för 334 miljarder kronor.

Deutsche Post, tyska posten, är nära att ta kontrollen över amerikanska budjätten DHL Worldwide Express.

Dresdner Bank, Tysklands tredje största bank, köper amerikanska investmentbanken Wasserstein Perella för ca 14 miljarder kronor och slår samman den med Dresdner Kleinwort Benson till världens sjätte största firma på området köp och försäljningar.

Amerikanska internetbolaget Altavista ska skära ned antalet anställda med 25 procent, främst inom webbportaldelen och fokusera på sin sökmotorverksamhet.

Amerikanska General Motors och italienska Fiat diskuterar åter bud på krisdrabbade Daewoo Motor sedan Ford gett upp sitt försök att ta över det sydkoreanska bolaget.

Italienska klädfirman Benetton redovisade 147 procent bättre vinst första halvåret sedan bolaget sålt sin Formel 1-verksamhet. Oräknat denna extraordinära intäkt ökade vinsten med över tio procent.

I norska konglomeratet Orkla har protester från aktieägarna tvingat koncernchefen Jens P Heyerdahl att avgå från posten som styrelseordförande. Anledningen är bråket som uppstod sedan Skandia sålt sin aktiepost i bolaget till vad som anses vara för lågt pris.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.