Breda fall på Wall Street

Börserna i New York föll och avslutade torsdagens handelssession med breda fall. Den eskalerande Ukraina-Ryssland konflikten kunde inte kompenseras av bättre jobbstatistik från USA.

Dow Jones Industrial Average var vid stängning ned med 0,5 procent till 16.368. På den bredare marknaden minskade S&P 500 med 0,6 procent till 1.910 medan Nasdaq Composite sjönk med 0,5 procent till 4.335.

Räntan på den tioåriga obligationen var ned med 5 punkter till 2,42 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk med 4 punkter till 3,23 procent.

”Osäkerheten kring situationen i Ukraina har överskuggat de positiva jobb-siffrorna som vi såg tidigare i dag. Marknaden har anpassat sig till den positiva statistiken, men till följd av de geopolitiska spänningar som råder, så är det svårt att anpassa sig. Oron har stigit till sitt klimax och vi är nära den sista nivån innan situationen går utom kontroll.” Det sade John Manley, chefsaktiestrateg för Wells Fargo Funds Management i New York i en kommentar till Bloomberg.

I dagens statistikskörd redovisades antalet nya arbetssökande i USA till 289.000 under förra veckan vilket var lägre än de 305.000 marknaden väntat sig. Utfallet är en nedgång med 14.000 jämfört med föregående veckas reviderade utfall på 303.000.

De positiva jobb-siffrorna kom dock i skymundan sedan strålkastarna åter riktades mot Ukraina-Ryssland konflikten. NATO-chefen Anders Fogh Rasmussen skärpte tonen mot Ryssland på torsdagen och uppmanade landet att dra tillbaka sina trupper från gränsen till Ukraina.

Vidare fick gårdagens utspel från Rysslands president Vladimir Putin marknaden att bli nervös under torsdagen. Putin uppgav i går att han beordrat förbud avseende import av livsmedel och andra produkter från de länder som infört sanktioner mot Ryssland.

I dagens statistik noterades även att USA:s konsumentkrediter, exklusive bolån, steg med en säsongsjusterad årlig tillväxttakt om 6,5 procent i juni, vilket var en minskning jämföras med en tillväxttakt om 7,4 procent i maj.

Implikationerna av Rysslands agerade speglades även på de amerikanska aktiemarknaderna. Tyson Foods tappade 2,0 procent i spåren av de utannonserade importförbuden som väntas innebära flera miljarder dollar i förlorade exportintäkter av livsmedel för sektorn till Ryssland.

I rapportfloran klättrade gruvbolaget Rio Tinto inledningsvis till följd av en rapport som mottogs positivt av marknaden, vid stängning var aktien ned 0,2 procent. Gruvbolaget redovisade ett underliggande nettoresultat om 5,1 miljarder dollar för halvåret. Enligt en analytikerenkät sammanställd av Bloomberg News väntades ett underliggande nettoresultat om 4,5 miljarder dollar.

I råvarusegmentet syntes nedgångar i aluminiumtillverkaren Alcoa och Rio Tintos stallkollega GlaxoSmithKline, bolagen var ned 2,8 respektive 2,9 procent.

I väntan på att rapportera siffrorna för det gångna kvartalet var solenergibolaget SolarCity. Bolaget var upp 4,0 procent i väntan på rapporten som presenteras efter USA-börsens stängning.

Läkemedelsbolaget Mylan, som tidigare varit i diskussioner om att köpa svenska Meda, presenterade en delårssiffror som blev en dyster läsning för investerarkollektivet som handlades ned aktien 3,0 procent.

Gårdagens vinnare 21st Century Fox fortsatte klättra under torsdagen. Fox presenterade delårssiffror som bjöd på ökade intäkter, där filmerna X-Men och Rio 2 bland annat har bidragit positivt. Resultatet var i sammantaget bättre än marknadens konsensus, Fox-aktien avancerade 5,0 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.