Breda nedgångar på USA-börserna

De amerikanska börsmarknaden fortsatte på den europeiska linjen och handlade ned kurserna ordenligt under veckans sista handelsdag. Europabörserna tyngdes av förnyad Greklandsoro medan USA-börserna påverkades av nya regler från Kina.

Dow Jones Industrial Average hade vid stängningen tappat 1,5 procent till 17.826. På den bredare marknaden var S&P 500 ned med 1,1 procent till 2.081 och Nasdaq Composite backade 1,5 procent till 4.932.

Räntan på den tioåriga obligationen var ner med en punkt till 1,87 procent samtidigt som trettioårsräntan sjönk fyra punkter till 2,52 procent.

I Europa blossade oro över ett grekiskt utträde ur eurogruppen upp igen mot slutet av veckan. I Europa summerades veckans nedgångarna med London -1,3 procent, Frankfurt -5,5 procent och Paris -1,9 procent.

I USA tyngde istället oro efter nya kinesiska regler som lyfter restriktioner om blankning och förändringar kring utlåning.

Inför den amerikanska börsöppningen redovisade General Electric ett resultat exklusive jämförelsestörande poster på 0,31 dollar per aktie (0,33) för det första kvartalet 2015, vilket var nära marknadens förväntade 0,30 dollar per aktie. I resultatet har de kostnader på 16 miljarder för exiten från GE Capital som aviserades den 10 april exkluderats. General Electric-aktien handlades 0,2 procent lägre på fredagen.

American Express backade 4,4 procent. Bolagets nettointäkter ökade 6,5 procent under första kvartalet, men resultatet tyngdes av att bolaget påverkats negativt av en starkare dollar.

Bland övriga bolagsnyheter meddelade den amerikanska dryckesjätten Coca-Cola i dag att man köper det kinesiska dryckesföretaget China Culiangwang Beverages för 400,5 miljoner dollar. Förvärvet är Coca-Colas första försök att förvärva ett kinesiskt bolag sedan ett misslyckat bud på ett kinesiskt bolag för sex år sedan. Coca-Colas aktie backade med 0,7 procent.

Under fredagen cirkulerade också uppgifter om att israeliska Teva överväger att lägga ett bud på det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan. Mylan svarade med att förklara ett potentiellt bud som ”utan industriell logik” men att styrelsen kommer att se över frågan om ett bud konkretiseras. Mylan handlades 4,5 procent högre och Teva handlades 2,2 procent högre.

På makrofronten visade USA-statistik att kärn-KPI ökade med 0,2 procent i mars jämfört med månaden innan. Det var starkare än väntat och årstakten ökade från 1,7 till 1,8 procent.

Michiganindex över konsumentförtroendet i USA gav samtidigt en blandad bild för april. Förtroendeindex steg till 95,9, från 93,0 föregående månad och jämfört med väntade 94,0. Samtidigt föll inflationsförväntningarna på såväl 12 månader som 5 års sikt till 2,5 respektive 2,6 procent.

Ledande indikatorer för USA steg med 0,2 i mars. Det var strax lägre än väntade +0,3.

Tidigare under dagen försvagades dollarn efter förväntningar om en mindre hökaktig amerikansk penningpolitik, men repade sig något efter KPI-datan.

”USA-datan har uppvisat en serie besvikelser sedan inledningen av månaden, vilket minskar utsikterna för en räntenormalisering av Fed i närtid”, kommenterade BK Asset Management.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.