Breda uppgångar på USA-börserna

USA-börserna steg på tisdagen. Marknaden inväntar morgondagens penningpolitiska besked från Federal Reserve.

Statistik över konsumentförtroendet i landet kom in starkt en halvtimma efter öppning. Även på bolagsfronten har rapportflödet sett positivt ut.

”Företagssektorn ser ut att vara i god form och i slagläge. Frågan är dock om marknaden är beroende av åtgärder från centralbanken för att driva tillgångspriserna högre. Men helt klart visar rapportsäsongen hittills att det finns viss stöd även från företagssektorn”, sade Christian Gattiker, analyschef vid Julius Baer i Zurich till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average ökade med 1,1 procent till 17.006. På den bredare marknaden steg S&P 500 med 1,2 procent till 1.985 medan Nasdaq Composite gick fram 1,8 procent till 4.564.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp med 3 punkter till 2,29 procent samtidigt som trettioårsräntan steg 3 punkter till 3,06 procent.

Dagens första statistiksiffra var order för varaktiga varor, ned med 1,3 procent i september jämfört med augusti. +0,9 procent hade marknaden räknat med.

Desto starkare var de amerikanska konsumenternas förtroende för privatekonomin, som steg till 94,5 i oktober. Här hade analytiker väntat sig ett utfall om 86,8.

Atlas Copcos sektorkollerga Parker Hannifin redovisade ett bättre resultat än väntat i det tredje kvartalet och höjde samtidigt den nedre delen i vinstprognosintervallet för 2014. Aktien höjdes 4,9 procent till 122,94 dollar.

Även Cummins rapport blev oväntat bra. En starkare efterfrågan i Nordamerika, Europa och Kina bidrog till det. Aktien steg 6,7 procent.

Electrolux-konkurrenten Whirlpools justerade resultat kom in sämre än förväntat, medan försäljningen var i linje, och prognosen upprepades. Det tolkades positivt och aktien steg 6,8 procent.

Twitter handlades ned kraftigt på rapportsiffror som släpptes efter stängning i går. Analytiker ogillade den svaga användartillväxten och intäktsutsikterna. Dessutom inkom intäkterna under förväntan. Aktien rasade 9,8 procent.

Efter stängning kom även Twitters sociala mediekonkurrent Facebook med sina delårssiffror. Aktien steg 0,6 procent inför rapporten.

Federal Reserve inleder alltså sitt tvådagarsmöte i dag, vilket innebär att det blir penningpolitiskt besked på onsdagen. Som vanligt är det stort fokus på indikationer om räntehöjningar.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.