Breda uppgångar på Wall Street

Handeln på Wall Street stängde i positiva regioner. I brist på amerikansk makrodata fick investerarna rikta blickarna mot det tyska ZEW-indexet och utvecklingen i den japanska politiken. Också en del bolagsnyheter och kvartalsrapporter lyckades fånga marknadens intresse.

Dow Jones Industrial Average stängde på +0,2 procent vid 17.688. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 0,5 procent till 2.052 medan Nasdaq Composite steg med 0,7 procent till 4.702.

Räntan på den tioåriga obligationen backade 2 punkter till 2,32 procent samtidigt som trettioårsräntan backade 2 punkter till 3,04 procent.

Flera läkemedelsjättar avancerade på tisdagen. Gilead Sciences steg 3,3 procent efter att läkemedelsbolaget fått EU-godkännande för sitt hepatit C-läkemedel Harvoni. Fortsatt i sektorn steg Medtronic 4,8 procent efter att bolaget släppt sin kvartalsrapport och höjt lägstanivån på bolagets förväntade helårsresultat. Också Covidien, som är på väg att köpas upp av Medtronic, steg i tisdagshandeln. Bolaget var upp 3,7 procent vid stängning.

Också Actavis fortsatte upp efter gårdagens storaffär då läkemedelsbolaget köpte upp botoxtillverkaren Allergan. Actavis stängde på plus 8,7 procent medan Allergan var upp 2,0 procent.

I it-sektorn steg Intel 1,4 procent under tisdagen som tredje mest omsatta på S&P 500-index. Bolaget meddelade att de ska slå ihop verksamheten med mobiler och surfplattor med verksamheten som tillverkar chips för persondatorer. Omorganisationen ska genomföras under början av nästa år.

Fortsatt i it-sektorn var Apple upp med 1,3 procent som den näst mest omsatta aktien i S&P 500-index följd av Cisco på plats fyra som var upp 0,5 procent.

Mest omsatta aktie på S&P 500-index var General Electric som avancerade 1,6 procent.

Hemmafixarkedjan Home Depot backade efter att bolaget släppt siffror för det tredje kvartalet innan börsens öppning. Trots att både resultat per aktie och försäljning översteg analytikernas förväntningar, tappade aktien 2,1 procent. Nedgången kan möjligtvis förklaras med att bolaget varnade för högre kostnader i spåren av den hackerattack bolaget utsatts för.

Klädkedjan Urban Outfitters tappade 6,7 procent på sina kvartalssiffror. Resultat per aktie landade på 35 cent, vilket kan jämföras med väntade 41 cent.

I avsaknad av amerikansk makrostatistik fick det starka ZEW-indexet från Tyskland roa investerarna tillsammans med en rad nyheter från Japan. Under tisdagen stod det klart att Japans premiärminister Shinzo Abe kommer utlysa nyval till parlamentet och att den planerade momshöjningen senareläggs med 18 månader till april 2017, då en höjning skulle äventyra åtgärderna mot deflationen. Detta efter måndagens BNP-siffror som visade på att den japanska ekonomin backat två månader i rad.

Bland dagens magra statistikskörd syntes bland annat att det amerikanska husmarknadsindexet NAHB som uppgick till 58 i november. Det kan jämföras med marknadens förväntningar som låg vid 55 och med förra månadens oreviderade utfall på 54.

I morgon väntas statistik över påbörjade husbyggen och bygglov i USA för oktober och på torsdag är makroagendan lite matigare med veckostatistik över nya arbetssökande och konsumentförtroende. Dessutom väntas KPI för oktober, preliminärt inköpschefsindex för november samt preliminärt konsumentförtroende för november.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco