Byggkostnaderna stiger mest på 50 år

Kostnaderna för byggnationer i Sverige fortsätter att öka. Höga förändringar för räntor, energi och material gör att byggkostnadsindexet ser sin största förändring i årstakt sedan november 1974. Det visar färska siffror från SCB.
Byggkostnaderna stiger mest på 50 år - WEB_INRIKES
Foto: Helena Landstedt / TT

I oktober steg byggkostnadsindex för flerbostadshus med 1,3% jämfört med september. Den månatliga ökningen dessförinnan var på 1,2%. Jämfört med oktober förra året steg indexet med 15,3% (14,6% i september).

Byggmaterialkostnaderna sjönk med 0,1% mätt som månadstakt och 16,6% mätt som årstakt. Flera priser föll i månadstakt däribland järn och stål samt trävaror. Störst uppgång var inom kategorin övrigt byggmaterial på 1,6%, som inkluderar material för värmeisolering, soprumsutrustning, papper, gips, med mera.

Priserna för armeringsstål är fortsatt höga med en uppgång på 44,7% i årstakt.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från Invesco