Carl Bennet betalar 844 miljoner till Getinge-topparna

Insynspersoner i Getinge har kammat hem långt över 800 miljoner kronor på optioner som ställdes ut av huvudägaren Carl Bennet 2018. Det blev en vältajmad affär för optionsinnehavarna - men Bennet ångrar nu delar av upplägget. "Jag borde haft tak på optionerna", säger han till Affärsvärlden.
Carl Bennet betalar 844 miljoner till Getinge-topparna - Perjos och Bennet
Getinges VD Mattias Perjos (till vänster) fick drygt 155 Mkr via optionsprogrammet som huvudägaren Carl Bennet (till höger) ställde ut. Foto: Sören Håkanlind

2018 ställde Carl Bennet ut syntetiska optioner till styrelseledamöter och ledande befattningshavare i medicinteknikbolagen Getinge och Arjo, i vilka han är huvudägare. En ganska ovanlig manöver, då det oftast är bolagen och inte enskilda ägare som i regel skapar incitamentsprogram. Optionsprogrammet i Arjo löpte ut våren 2021, vilket DI rapporterade om. I mars 2022 löpte programmet för Getinge-topparna ut, och det blev en synnerligen vältajmad affär.

Totalt 19 styrelseledamöter och ledande befattningshavare i Getinge deltog i optionsprogrammet 2018. Totalt ställdes 3 153 889 syntetiska optioner ut av Carl Bennet AB, varav 579 710 togs av VD Mattias Perjos. Det sammanlagda marknadsvärdet av optionerna beräknades då till 21,8 Mkr.

155 MILJONER TILL VD

När programmet gick ut i mars 2022 löstes samtliga optioner in. De syntetiska optionerna betalades ut som aktiens marknadsvärde (369,06 kr) med avdrag för lösenpriset (101,50 kr). Vid utnyttjandet uppgick detta värde alltså till 267,56 kr. Detta summerar till en total utbetalning på drygt 844 Mkr för Carl Bennet AB. Drygt 155 Mkr gick till VD Perjos.

Tajmingen är slående. Bara dagar senare (7 april 2022) toppade Getinge-aktien på 388,60 kr. Idag handlas aktien till 228,50 kr. Om optionsprogrammet löst ut nu hade Bennet ”bara” fått betala ut drygt 400 miljoner kronor i optionsprogrammet.

”BORDE HAFT TAK PÅ OPTIONERNA”

Det är en stor utbetalning av en enskild ägare med förhållandevis låg andel av bolagets aktiekapital. Carl Bennet har 50% av rösterna, men bara drygt 20% av kapitalet i Getinge. Innehavet är idag värt drygt 12,5 miljarder kronor. När Affärsvärlden når Bennet är han tydlig med att det är en privat affär.

”Det är jag som gjort ett privat erbjudande till nyckelpersoner. Inte en sekin har det kostat aktieägarna! Till och med kostnaderna för upplägget står Carl Bennet AB för.”

Varför gjorde du denna typ av upplägg? Vanligtvis är det ju bolaget i fråga som skapar incitamentsprogram. 

”Jag har världsledande företag där jag vill behålla nyckelpersoner och då erbjuda möjligheter som exempelvis private equity kan ge. Som du noterar har ju flera nyckelpersoner stannat väldigt länge. Bygger man företagsgrupper i världsklass måste man tänka till när det gäller att hålla kvar sina anställda. Men man gör erfarenheter. Jag borde haft tak i optionsuppläggen. Det har vi i de nya programmen som rullar.”

Trots insynspersonernas stora kassatillskott lyser insynsköpen i Getinge med sin frånvaro. Hade du önskat att insynspersoner köpt mer aktier för pengarna?

”Ja, det hade jag tyckt var passande. Ytterligare en erfarenhet jag fått av dessa program är att utbetalningarna delvis ska göras i aktier. Kanske hälften i aktier, hälften kontant.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets