Carnegie: Läge för bottenfiske i Kinnevik

Investmentbolaget Kinnevik har fått se sin aktiekurs rasa i takt med att substanspremien bytts ut till en tydlig rabatt. Nu anar investmentbanken Carnegie köpläge: "Kinnevik går en ljus framtid till mötes”, skriver Carnegie Private Banking i en uppdatering.
Carnegie: Läge för bottenfiske i Kinnevik - Kinnevik
Kinneviks VD Georgi Ganev. Foto: TT

Investmentbolaget Kinnevik har under de senaste åren stuvat om portföljen som numera innehåller alltmer tillväxtbolag. Detta har bland annat gjorts genom att dela ut innehaven i Millicom och Zalando till aktieägarna. ”Tillväxtdelen” av portföljen utgör nu 63% av Kinneviks substansvärde, medan innehavet i Tele2 och nettokassan utgör resterande 27%.

Marknaden ser ut att ha gett tummen ner till den nya strategin. Sedan 2014 har Kinnevik i snitt handlats omkring 11% under det rapporterade substansvärdet. Som mest handlades aktien till mellan 20 och 30% premie vid slutet av 2021. Numera handlas däremot Kinnevik till över 35% rabatt.

Innebär detta köpläge? Det tror iallafall Carnegie som köpspämplar aktien med en riktkurs på 180 kr (substansvärde 192 kr). B-aktien stängde torsdagens handel på 122,50 kr.

”Vår bild är vidare Kinnevik framåt kommer agera mer i linje med det klassiska ordspråket ”Cut Your Losses and Let Your Profits Run”, vilket lär innebära ytterligare investeringar i bolagen som utvecklas väl medan underpresterare kan komma att lämnas åt sitt öde. I en miljö med ökad osäkerhet och dyrare finansiering är det helt rätt väg att gå i våra ögon”, skriver Carnegie Pirvate Banking i en uppdatering.

Investmentbolagets portfölj har som sagt förändrats mycket under de senaste åren. Under 2016 stod de noterade innehaven i Tele2, Zalando, Millicom och MTG för nästan 90 procent av substansvärdet. Kinneviks nya tillväxtorienterade portfölj ser per Q2 ut som nedan.

”Kinnevik sitter i en avundsvärd situation med nettokassa på nästan 9 miljarder, en kassako i Tele 2 som väntas inbringa nära 1 miljard per år i utdelning de närmaste åren och generellt sett välfinansierade bolag i portföljen”, skriver Carnegie.

Samtidigt menar investmentbanken att den onoterade portföljen till 70% består av bolag som antingen är lönsamma idag, finansierade till lönsamhet eller har finansiering säkrad i minst två år.

Carnegie menar att Kinnevik är erkänt skickliga på att investera i nya trender och har en lång historik av värdeskapande.

”Blickar vi framåt talar dock mycket för att Kinnevik går en ljus framtid till mötes”.

Vill du hitta alla aktierekommendationer, nya köpråd och riktkurser för svenska aktier så hittar du det alltid på Affärsvärldens sida Aktierekar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.