Carnegie underviktar svenska aktier: ”Ser risk för sidledes till svag börs”

Carnegie anammar en mer försiktig marknadssyn baserat på ökad motvind från centralbankerna, försvagade makroindikatorer och att Fed inte väntas skynda till marknadens räddning.
Carnegie underviktar svenska aktier: ”Ser risk för sidledes till svag börs” - CARNEGIE
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/ SvD/TT

”Stockholmbörsen är upp runt 10 procent sedan botten och generellt står aktiemarknaderna högre än när Ryssland invaderade Ukraina”, skriver Carnegie i sin uppdaterade allokeringsstrategi. Ändå underviktar man såväl globala som svenska aktier.

Enligt Carnegie beror den mer försiktiga marknadssynen dels på att motvinden från centralbankerna ökar, dels på att makroindikatorerna försvagas till följd av Ukrainakriget och leveransproblem samtidigt som recessionsrisken har ökat. Slutligen bidrar även det faktum att Fed inte väntas vara lika snabba att skynda till marknadens räddning om turbulensen ökar.

Vidare skriver Carnegie att även om börsvärderingarna har kommit ned till mer normala nivåer är nu vinstmomentum globalt svagt negativt och pekar nedåt.

”Vi befarar att vinstprognoserna sänks ytterligare och nedrevideringsperioder ökar osäkerheten hos investerare”, skriver de.

De pekar även på att hushållen i de flesta regioner har blivit mer pessimistiska, främst på grund av minskad köpkraft i kölvattnet av stigande priser på allt fler varor och begynnande ränteoro. Industribarometrarna visar emellertid fortsatt god optimism – med välfyllda orderböcker, höjda priser och stora rekryteringsbehov. Dock bekymrar leveransutmaningar samt komponent- och materialbrist i skuggan av kriget i Ukraina och corona-nedstängningarna i Kina. Dessutom finns det en risk att kriget i Ukraina eskalerar med EU-bojkott av rysk naturgas som följd där en recession skulle hota Europa, menar de.

”Vårt basscenario är inte en recession men vi ser risk för sidledes till svag börs i närtid då likviditetsstödet, men också vinststödet, vänds till motvindar”, skriver de.

Carnegie underviktar därmed såväl globala som svenska aktier, även om de förstnämnda klarat sig bättre än de sistnämnda under året.

”Utländska aktier erbjuder attraktiv riskspridning om oron ökar igen – där finns till exempel fler energi- och råvarubolag som är vinnare i inflationsmiljön liksom fler defensiva bolag som brukar stå emot vid konjunkturosäkerhet. Kronan som nu stärkts en del riskerar att försvagas vid förnyad oro och förstärker då diversifieringsfördelarna med utländsk aktieexponering”, skriver de.

Samtidigt pekar Carnegie på att stigande räntor ger aktier visst stöd i ett relativt perspektiv och att det finns potential för mer positiva nyheter för börsen. Därför väljer man att endast gå till en mindre undervikt i aktier i detta läge och köpa alternativa investeringar för likviden.

På Affärsvärldens sida Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen, samt utvecklingen för en rad europeiska index. 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.