Champagnen flödar

Tycker du att det varit för lite champagne på jobbet på sista tiden? Och att vänkretsen bara bjuder på sunkigt italienskt mousserande numera? Byt jobb, alternativt umgänge. Under årets fem första månader flödade champagnen i landet, enligt statistik från Systembolaget.

Som Ekonomi24 skrev tidigare i veckan har lågkonjunkturen börjat nå lyxkonsumtionen, som fram till nu stått emot allt vad börsras hetat, och lyxbåttillverkaren Storebro har tvingats till nedskärningar. När Ekonomi24 ställde frågan om vilken lyxvara läsarna saknar mest i rådande hårda tider svarade hela 36 procent ”champagne”.

Att döma av Systembolagets siffror kan det bara betyda en sak; att de befinner sig på fel ställen vid fel tidpunkt. Champagnen flödar nämligen trots börsras, konjunktursvacka och rekordvarsel.

Statistisk från Systembolaget som Ekonomi24 låtit ta fram visar att under perioden januari-maj i år, under vilken Stockholmsbörsens SAX-index sjönk med cirka 20 procent och Ericsson med över 70 procent, ökade champagneförsäljningen med nästan 7 procent jämfört med under samma period 2001.

Även om det fortfarande är långt kvar till de rekordnivåer som försäljningen hittills varit uppe på i Sverige, under hösten 1999 då folk bunkrade inför millennieskiftet, visar det på ett stadigt intresse.

”Det har väl en tradition av att vara en dryck för noblessen men vi har en känsla av att folk lärde sig dricka champagne i samband med det nya millenniet och sedan bara har fortsatt”, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Försäljningsvolymen låg totalt sett på 133 138 liter champagne fram till den sista maj och för den absoluta lejonparten, nästan 20 procent, stod Moët & Chandon som vi bälgat i oss drygt 26 000 liter av.

Systembolagets försäljningssiffror är även de höga hittills i år. Under januari-maj ökade den totala försäljningen med 12,6 procent jämfört med 2001, vilket anses vara en kraftig ökning.

”Det finns flera orsaker till den”, säger Björn Rydberg, men vill inte riktigt gå med på att en skulle vara att svenskarna dränker sina sorger efter börsraset.

”Nej, man ska nog vara försiktig med sådana kopplingar. Hushållens disponibla inkomst är fortfarande hög och inkomstskatten sänktes vid årsskiftet, eftersom alkohol är en inkomstkänslig vara kan det vara sådant som slår igenom.”

Andra bidragande orsaker är att vinskatten sänktes i december förra året, att vinförsäljningen ökat som följd av att svenskarna i allt högre utsträckning dricker ”bag in box”-viner och inte minst att norrmännen vallfärdar till de svenska systemen.

”Alkohol är fortfarande billigare i Sverige än i Norge och den ökning det inneburit för försäljningen i västra Sverige är nu så stor att den påverkar rikssiffrorna. Jag skulle tro att försäljningen till Norge står för en procent av de cirka 12 som ökningen är på”, säger Björn Rydberg.

Under jan-maj i år såldes 8,7 miljoner liter sprit, 51,6 miljoner liter vin och 63,3 miljoner liter öl.

Champagnens tio-i-topp

Märke Antal sålda liter jan-maj 1. Moët & Chandon 26 264 2. Veuve Clicquot 14 925 3. Bollinger Special Cuvée Brut 12 673 4. Jeanmarie Brut 10 633 5. Castellane Brut 6 653 6. Taittinger Brut Réserve 5 220 7. Veuve Clicquot Brut 4 796 8. Pol Roger Brut 4 197 9. Louis Roederer Carte Blanche 3 850 10. Louis Roederer Brut Premier 3 276 (Källa: Systembolaget)

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight