Chefsekonom: Fed skruvar upp tapering-takten

Ikväll är det dags för den amerikanska centralbanken Federal Reserves nya räntebesked. Även om räntan väntas ligga stilla väntar sig experterna att Fed nu skruvar upp takten på sin tapering ordentligt.
Federal Reserve-chefen Jerome Powell
Federal Reserve-chefen Jerome Powell. Foto: Kevin Dietsch/Pool/TT

Under november-mötet meddelade den amerikanska centralbanken Federal Reserve att man inleder en nedtrappning av stödköpen med 15 miljarder USD per månad.

”Kommittén gör bedömningen att liknande minskningar i takten i nettotillgångsköpen troligtvis kommer att bli lämpligt varje månad, men kommittén är redo att anpassa takten i köpen om det motiveras av förändringar i de ekonomiska utsikterna”, skrev Federal Reserve då.

Sedan dess har ordförande Jerome Powell uppgett att Federal Reserve i december kommer att diskutera att påskynda minskningen av sina tillgångsköp snabbare än vad som tidigare aviserats. Detta då den höga inflationen väntas bestå längre än vad Fed initialt räknat med.

I en kommentar angående kvällens möte skriver också SEB:s chefsekonom Jens Magnusson att de förväntar sig att Fed skruvar upp takten på minskningen av tillgångsköpen. Detta baserat på just Jerome Powells tidigare uttalanden.

För närvarande minskas tillgångsköpen med 15 miljarder USD per månad och vår prognos är att takten fördubblas till 30 miljarder USD, vilket innebär att tillgångsköpen avslutas i mars. Det bäddar för en första räntehöjning i juni”, skriver han.

Han menar att SEB även håller ögonen på “dot-plotten”, noteringarna av FOMC-ledamöternas egna förväntningar på kommande räntehöjningar. Medianen väntas landa på två höjningar under 2022, vilket är i linje med SEB:s prognos.

Även Nordea-analytikern Ludvig Cedemar skriver i en kommentar att Fed väntas meddela en snabbare minskning av sina tillgångsköp. Det skulle i så fall öppna upp för en tidigare första räntehöjning nästa år, skriver han. Även Cedemar menar att “dot-plotten” kan komma att innehålla två höjningar under 2022.

“Vi tror att det amerikanska inflationstrycket kommer att få Fed att bli ännu mer hökaktiga framöver, och att de i slutändan kommer att höja räntan tre gånger under nästa år”, skriver han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.