Cisco vinnare på Wall Street

De ledande amerikanska aktieindexen steg på torsdagen. Sentimentet verkade fokusera på den överenskomna vapenvilan i Ukraina, snarare än de misslyckade Greklandssamtalen och svag amerikansk statistik.

Cisco var vinnaren bland bolagen medan American Express backade.

Dow Jones Industrial Average stängde upp 0,6 procent vid 17.972. På den bredare marknaden ökade S&P 500 med 1,0 procent till 2.088 och Nasdaq Composite steg med 1,2 procent till 4.858.

Räntan på den tioåriga obligationen tappade 1 punkt till 1,98 procent samtidigt som trettioårsräntan var oförändrad vid 2,57 procent.

Den ryske presidenten Vlaidmir Putin meddelade i dag att man vid flerpartssamtalen nått en överenskommelse om vapenvila i Ukraina som inleds på söndag. Överenskommelsen innefattar även ett tillbakadragande av tunga vapen.

Över till Grekland där avståndet mellan landet och övriga euronationer var milslångt vad gäller villkoren för Greklands nödlån, efter onsdagens sammanträde i Bryssel.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade på torsdagen att Tyskland är redo för en kompromiss om ”fördelarna överväger nackdelarna” men att Europas trovärdighet också var satt på spel.

På bolagsfronten gick nätverksjätten Cisco starkast inom Dow-indexet, upp 9,3 procent. Bolaget rapporterade ett resultat per aktie om 0,53 dollar på onsdagskvällen vilket var bättre än analytikertipset på 0,43 dollar, enligt Zacks Estimates.

Inom samma index intog American Express titeln som dagens förlorare, aktien tappade 6,7 procent. Bolaget meddelade att samarbetsavtalet med grossisten Costco kommer att upphöra nästa år.

Elbilstillverkaren Tesla hade det också motigt efter onsdagens rapportbesked där vd Elon Musk bland annat sade att den kinesiska försäljningen minskade betydligt under det fjärde kvartalet 2014. Tesla backade 4,8 procent.

Resebolaget Expedia meddelade att man förvärvar branschkollegan att Orbitz Worldwide och alla deras varumärken för cirka 1,3 miljarder dollar. Expedia steg 15 procent och Orbitz stängde på plus 22 procent.

SPX, en konkurrent till Alfa Laval inom sanitär flödeshantering och till ABB inom transformatorer, redovisade ett resultatet per aktie om 2,36 dollar för det fjärde kvartalet. Utfallet var över förväntningarna som låg på 2,20 dollar per aktie enligt Zacks Estimates. Utfallet för aktien blev en uppgång om 1,6 procent.

Kosmetikabolaget Avon Products redovisade en försäljning i linje med förväntningarna för det fjärde kvartalet. Aktien steg 1,1 procent.

Bland dagens statistik presenterades antalet nya arbetssökande under förra veckan, som uppgick till 304.000. Marknaden hade räknat med ett utfall på 288.000.

Vidare sjönk omsättningen i den amerikanska detaljhandeln med 0,8 procent i januari jämfört med månaden innan. Analytikerna hade tippat en nedgång om 0,5 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.