Core fortsätter att falla

Riskkapitalbolaget Core Ventures som är noterat på Nya Marknaden fortsätter att falla i dag. Bara under tisdagen sjönk aktien med hela 18 procent efer nya uppgifter om bolagets bristfälliga kassa.

För ett knappt år sedan tog Franco Fedeli, som då nyligen sparkats från VD-posten på Icon Medialab, bakvägen in på börsen när han köpte det krisdrabbade företaget Svenska Koppar. Raskt gjordes bolaget om till riskkapitalbolag, investerade i ett tiotal bolag i den s k ”nya ekonomin” och kursen sköt i höjden. Sedan toppnoteringen på 54 kronor har dock kursen rasat sedan dess, liksom värdet på bolagen i Core Ventures portfölj. Igår avslöjade tidningen Vision att bolagets kassa var i det närmaste tom och att investerare med skuldebrev på 100 Mkr kan knacka på dörren när som helst.

”Det där är helt fel och den journalist som skrivit det där har gjort en dundertabbe i att framställa det som att de kan kräva pengar när som helst. Först i mars år 2001 kan de lösa in sina skuldebrev mot aktier. Och först ytterligare ett år därefter, mars 2002, kan de lösas in dem mot kontanter”, säger Robert Mesterton, styrelseordförande i Core Ventures.

Kursen störtdök med 18 procent vilket ju tyder på stor osäkerhet och svalt intresse från marknaden.

”Ja och det är bara att beklaga. Marknaden kan tydligen inte skilja på ett röresledrivande bolag och ett investmentbolag. Vi i styrelsen vet vad vi gör och vi har suttit lugnt och tryggt trots raset i de underliggande aktierna. Men det blir väldigt obehagligt när såna här saker kommer ut. Franco ringde mig i går morse när han hade läst det här och var tvärförbannad och det är inte konstigt att han agerade i affekt. Marknaden reagerar oerhört starkt på såna här artiklar och det tar tid att reparera.”

Det ser ut som om inte ens du tror på bolaget. Enligt DN:s Ägarservice ska Dial Next Group, där du också sitter som ordförande, ha sålt av alla sina aktier i god tid innan det här. ”Dial Next Group har aldrig varit delägare i Core Ventures, däremot har huvudägarna i DNG varit det och är det fortfarande. Där handlar det om ett korsägande; de äger i Core Ventures och Core Ventures äger i DNG.”

Ni har 1 Mkr i kassan, hur ska ni klara er på det? ”Det är ingen ko på isen, pengarna räcker till de åtaganden vi har. Vi har inte ett enda blödande e-handelsbolag i portföljen, som så många andra riskkapitalister har just nu, och de bolag vi har investerat i har pengar så det räcker. Vår kassa skulle visserligen inte räcka till att lösa in lån på 100 Mkr idag, men det är heller inget vi kan tvingas till – vi har tid på oss.” När kommer ni att ta in mer pengar? ”Vi har mandat att göra en ny emission på 40 Mkr och avser att göra det under hösten. Det lär väl tyvärr inte bli helt lätt mot bakgrund av hur marknaden ser ut, och den här artikeln gör ju knappast lägret bättre.”

Värdet på Cores noterade innehav uppgår till 140 Mkr samtidigt som Cores marknadsvärde uppgår till cirka 138 Mkr.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.