Då sänker Ryssland räntan

Den ryska centralbanken är redo att sänka styrräntan när man noterar en uthållig nedåttrend i inflationen och i inflationsförväntningarna, som nu är alltför höga för en sådan åtgärd.

Det säger centralbankens ordförande Elvira Nabiullina på onsdagen, enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Rysslands vice premiärminister Arkady Dvorkovich uppger också att man kommer att göra budgetnedskärningar för 2015 på tio, men kanske så mycket som 15 procent. Dock är landet mindre beroende av oljepriserna idag än förut tack vare reserver som har byggts upp under årens lopp.

”För några år sedan beslutade vi oss för att etablera ett makroekonomiskt ramverk där beroendet av oljepriserna är lägre än förr”, sade Dvorkovich vid toppmötet i Davos, enligt Dow Jones Newswires.

Dessa reserver kommer nu att användas till att rekapitalisera banksystemet och finanspolitiska åtgärder, uppger Dvorkovich.

För en vecka sedan uppgav Rysslands fnansminister Anton Siluanov att man måste göra en nedskärning om 10 procent i alla budgetposter, förutom för försvaret, på grund av fallande statliga intäkter.

Den 16 december höjde den ryska centralbanken styrräntan till 17,00 procent från tidigare 10,50 procent för att begränsa riskerna för depreciering och inflation.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.