Danske Bank sänker BNP-prognos för Norden – leveranskedjeproblem och brist på arbetskraft

Danske Bank har sänkt sin BNP-prognos för de nordiska länderna mot bakgrund av en tight arbetsmarknad och fortsatta problem i bolagens försörjningskedjor.
Elpris
Högspänningsledning utanför ett hyreshus. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Utsikterna för Sveriges ekonomi sänks till en tillväxt på 3,0 %, från tidigare 3,5. Danske Bank ser motvind i den svenska tillväxten i form av nya coronarestriktioner, rekordhöga elpriser samt fortsatta leveranskedjeproblem.

I både Danmark och Norge väntas tillväxten nu uppgå till 3,8 %, mot tidigare 4,0 %, och i Finland ses en tillväxt på 2,8 %, vilket är en sänkning från tidigare nivå om 3,0 %.

”Bristen på tillgång till material och utrustning är en begränsning för många nordiska bolag”, skriver Danske Bank.

På längre sikt ser Danske Bank att de nordiska länderna tillväxtmässigt kommer gynnas av ett skifte tillbaka mot tjänstesektorn i den globala efterfrågan, men det skiftet bedöms ha skjutits fram till följd av omikron-varianten.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Invesco
Annons från Trapets