Danske: Detta säkrar en kraftfull återhämtning

Utsikterna för den globala ekonomin ser allt ljusare ut, skriver Danske Banks Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Danske Banks Maria Landeborn
Maria Landeborn. Foto: Danske Bank

Såväl det faktum att USA:s president Joe Biden i förra veckan skrev under ett stimulanspaket värt 1 900 miljarder dollar som de utökade resurserna för att snabba på vaccinationer och tester anses av Danske Bank säkra en kraftfull återhämtning.

”Stödpaketet är nästan dubbelt så stort som det förväntades bli för bara några veckor sedan, och det väntas göra att tillväxten i USA blir dubbelt så hög i år som tidigare prognostiserats. Det ger också stöd åt de cykliska delarna av aktiemarknaden som bank och finans, industri och material”, skriver Danske Banks seniora strateg och sparekonom Maria Landeborn i sitt veckobrev.

De ökade tillväxtförväntningarna har fått räntorna att stiga och har tyngt tillväxtbolagen på börsen den senaste tiden, men Danske Bank påpekar att en sektor som gynnas av den högre räntemiljön är banker. Det är särskilt positivt för bankerna att långräntorna stiger medan korta räntor förblir låga.

”I takt med att återhämtningen fortsätter och riskerna i ekonomin minskar, väntas dessutom restriktionerna för bankernas utdelningar plockas bort. Vi har därför uppgraderat finanssektorn till en övervikt, och samtidigt sänkt den defensiva hälsovårdssektorn till en undervikt. Detta är ytterligare ett steg på vägen mot att öka den cykliska exponeringen, utan att öka den totala andelen aktier. Vi har fortsatt en övervikt på 5 procent i aktier jämfört med obligationer”, skriver Maria Landeborn.