Danske: Mer psykologi än fundamenta

Danske Bank väntar sig en fortsatt ekonomisk återhämtning, men smittspridningen innebär att den kan sakta ner samtidigt som kursrörelserna på börsen på kort sikt kan påverkas av psykologiska skäl. Det skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn i sitt veckobrev.
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Volatiliteten på marknaderna har ökat under september, utan någon tydlig bakomliggande faktor, skriver Maria Landeborn. Smittspridningen i Europa har förvisso ökat, men banken pekar på att lokala restriktioner bör kunna få kurvan att vända nedåt igen. Samtidigt är de politiska riskerna i form av en hård brexit och presidentvalet i USA knappast nya.

Det saknas även fundamentala förklaringar till varför tekniksektorn tappat 10% sedan toppen för en månad sedan menar Maria Landeborn, men menar att det är desto lättare att hitta psykologiska förklaringar till nedgångarna.

“Efter att globala IT-aktier stigit nästan 40 procent sedan årsskiftet och värderingarna ökat kraftigt, är det inte så konstigt att vi vid någon tidpunkt får en korrigering och tid för eftertanke. De långsiktiga drivkrafterna för bolagen i form av ökad digitalisering och hög tillväxt är dock intakta. Det talar för en god utveckling på sikt, men den närmaste tiden går det inte att utesluta fortsatt volatilitet”, skriver hon.

Samtidigt som osäkerheten i ekonomin fortfarande är stor så är stimulanserna också fortsatt enorma och räntor nära noll leder till att det finns ont om alternativ till aktier. I och med centralbankernas obligationsköp finns det även gott om likviditet, vilket ger stöd till priset på aktier och mer riskfyllda obligationer. Med detta i åtanke ser Danske Bank en fortsatt potential i globala aktier och behåller en liten övervikt i aktier jämfört med obligationer.

“Vi föredrar kvalitetsmarknaden USA framför mer cykliska Europa”, skriver Maria Landeborn.

     Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här