Därför faller eurokursen

Euron försvagades markant under torsdagseftermiddagen, efter att ECB:s ordförande Mario Draghi uppgett att ECB är komfortabla att agera vid nästa möte i juni. Centralbanken vill ha nya prognoser från ECB:s tjänstemän i början av juni innan några beslut tas om nya penningpolitiska lättnader. Dessförinnan stärktes euron något efter att ECB meddelat att man lämnar styrräntan oförändrad.

“ECB kan, efter dagens besked/kommunikation, rimligen inte komma närmare att faktiskt agera i juni när nya ECB-prognoser ligger på bordet”, kommenterar SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist efter presskonferensen.

De svenska obligationsräntorna följde samtidigt Europaräntorna nedåt efter beskeden från ECB under eftermiddagen.

ECB:s direktion diskuterade ett fullt spann av olika penningpolitiska instrument vid dagens möte men valde alltså att avvakta till det kommande mötet. ECB uppges inte ha någon valutakurstrigger för att agera utan alla beslut tas genom en sammantagen bild. Valutakursen för euron tillsammans med låg inflation ger orsak till allvarlig oro, enligt centralbankschef Draghi.

“Precis som Riksbanken rör ECB inte räntan men signalerar sänkning vid nästa möte”, kommenterar Nordea-ekonomen Andreas Wallström.

Nordea bedömer nu att sannolikheten för räntesänkningar vid det kommande mötet i juni är över 50 procent. Styrräntan samt inlåningsräntan bedöms komma att skruvas ned med 0,10 procentenhet men förväntningarna är fortsatt att det inte kommer att genomföras några kvantitativa lättnader.

Styrräntebesked lämnades även av Norges Bank och Bank of England där de båda styrräntorna lämnades oförändrade vid 1,50 respektive 0,50 procent. Bank of England upprepade samtidigt tillgångsköpsprogrammet på 375 miljarder pund.

Den ekonomiska USA-statistiken under eftermiddagen visade att antalet nya arbetssökande sjönk till 319.000 under förra veckan, jämfört med en nivå på 345.000 veckan dessförinnan. Marknadens förväntningar låg på 325.000.

USA:s totala konsumentförtroende enligt Bloombergs undersökning uppgick till -37,1 under förra veckan, vilket kan jämföras med en nivå om -37,9 under närmast föregående vecka.

Finansinspektionen meddelade på morgonen skärpta kapitalkrav för de svenska storbankerna, något som vissa bedömare tror kan underlätta för Riksbanken att sänka styrräntan i sommar.

“Idag fick Riksbanken ytterligare ett argument för en sänkning. Finansinspektionen har nämligen idag annonserat ett batteri åtgärder som höjer kraven på bankerna och därmed deras kunder”, skrev Nykredit i en analyskommentar.

90 procent av Handelsbankens ränte- och valutakunder räknar med att reporäntan sänks av Riksbanken vid det kommande mötet i juni.

Riksbanksledamoten Cecilia Skingsley sade i ett anförande att det är av yttersta vikt att arbetet med förebyggande åtgärder mot hushållens skuldsättning prioriteras. Det är viktigt att diskussionen inte drar ut på tiden eftersom åtgärder behövs nu, argumenterade hon.

På morgonen meddelades att industriproduktionen i Tyskland oväntat sjönk med 0,5 procent i mars jämfört med månaden innan. Marknaden hade räknat med en uppgång om 0,2 procent.

Kinas totala handelsbalans visade ett överskott på 18,4 miljarder dollar under april, vilket var något över förväntade 17,3 miljarder.

I ett anförande inför den amerikanska kongressen under gårdagen uppgav Federal Reserves ordförande Janet Yellen att hon räknar med att Fed kommer att fortsätta minska obligationsköpen i avvägda steg – en upprepning av vad centralbanken kommunicerade vid det penningpolitiska beskedet häromveckan.

Under ett tal inför senatens bankkommitté på torsdagen sade Yellen att USA:s finanspolitik har varit ett sänke för USA:s ekonomi men förväntas i år ge en betydligt mindre negativ effekt på ekonomin än tidigare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.