De åtalade i Pinkerton-härvan riskerar miljonkrav

På onsdag går startskottet för Pinkertonrättegången, Sveriges genom tiderna största insideraffär. De elva åtalade kan tvingas betala tillbaka 6,5 Mkr som de misstänks ha tjänat och flera av dem riskerar nu fleråriga fängelsestraff. ”Jag är nervös inför rättegången”, säger den huvudåtalade aktiemäklaren.

Det var i februari förra året som misstanken om olaglig aktiehandel i Securitas och Pinkerton uppkom. En vecka innan markanden kände till att Securitas hade lagt ett bud på amerikanska Pinkerton trycktes prospektet om affären upp på ett tryckeri. Från tryckeriet ska informationen ha läckt ut och nått den mäklare på mäklarhuset Matteus vilken utpekas som huvudman. Informationen spreds vidare till flera andra mäklare på Matteus, totalt fem Matteusanställda är i dag åtalade.

Handeln med Pinkertonaktierna ägde rum mellan den 16 och 19 februari, enligt förundersökningen. Handeln i Securitas startade tidigare, den 15 februari. Det som de misstänkta först fick veta var att Securitas skulle köpa ett bolag i USA, sedan fick man veta att det var Pinkerton.

Sent på fredagen den 19 februari stoppades handeln i Securitas aktier på Stockholmsbörsen och på måndagen därefter meddelades att det svenska bevakningsbolaget hade lagt ett bud på Pinkterton. I och med att de misstänkta ska ha känt till affären tjänade de drygt 6 Mkr i och med att både Pinkerton- och Securitasaktierna steg ordentligt efter beskedet till marknaden. Alla misstänkta nekar till brott.

När insideraffären uppdagades förlorade de fem Matteusanställda omedelbart arbetet. Den huvudmisstänkte unge före detta aktiemäklaren studerar i dag ekonomi på enstaka kurser vid universitetet och säger att han haft en tuff tid sedan affären avslöjades. Han står åtalad för grovt insiderbrott.

”Jag mår psykiskt mycket dåligt, det har jag gjort varenda dag och kommer fortsätta att göra länge till. Till en början gjorde jag inget under dagarna men kom sedan in på universitetet. Det blir nog inte lätt för mig att få ett nytt jobb”, säger han.

När han började som aktiemäklare hade han endast en gymnasieutbildning i bagaget och några kortare ströjobb. Han säger att Matteus inte gav de anställda någon information eller utbildning om insiderlagstiftningen.

”Jag fick inte någon utbildning om aktiehandel, om insiderhandel eller om vad man får och inte får göra som aktiemäklare, inte ens tio minuter. Jag visste att det fanns något som hette insiderhandel, men trodde att det handlade om människor med en insiderposition på ett företag, exempelvis en VD. Att jag skulle omfattas av lagen trodde jag däremot inte”, säger han.

Sedan härvan avslöjades har Matteus sett över sina rutiner och stramat upp verksamheten. De anställda har fått utbildning i bland annat vad insiderlagstiftningen innebär och dessutom har bolaget anställt en så kallad riskmanager. Denne övervakar aktiehandeln och följer vilka transaktioner som genomförs.

”Detta ligger högt i medvetandet hos oss på Matteus. Detta ska inte ske igen”, säger Hans Lartén, VD på Matteus.

Biträdande överåklagare Bo Skarinder som åtalat de elva personerna är säker på att hans bevisning ska hålla i rättegången och tror att fallet kommer ha stor vikt för framtiden.

”Jag hoppas att det ger en stor varning ut till marknaden och att aktörerna förstår att man ska akta sig för insiderhandel”, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.