Medivir
De dansade en sommar
Att utveckla en medicin som inte bara räddar liv utan som också blir en storsäljare i hela världen är varje läkemedelsforskares dröm. Det svenska läkemedelsbolaget Medivir, som genomfört i snitt en emission vartannat år sedan börsnoteringen 1996, nådde den 22 november 2013 fram till den positionen. Efter en utdragen forskargärning fick då Medivir och dess amerikanska samarbetspartner Janssen, ett dotterbolag till jätten Johnson & Johnson, sitt nya läkemedel, simeprevir eller Olysio som varumärkesnamnet lyder, mot hepatit C, gulsot, godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA.
Fjolåret blev en omvälvande skördetid för Medivir. Efter att ha redovisat förluster år efter år badade plötsligt bolaget i royaltyintäkter från den amerikanska marknaden. Fjolårsvinsten slutade på över en miljard kronor och vinsten per aktie blev 36 kronor.
– Vi räddar liv. 95 procent blir botade. Jag är otroligt stolt, sammanfattade vd:n sedan i september, Niklas Prager, sina känslor inför ett 60-tal aktieägare när bolaget höll stämma i Stockholm förra tisdagen.
Tyvärr, för Medivir, räcker det inte med att göra allting rätt.
Den amerikanska konkurrenten Gilead Sciences nya läkemedel har visat sig vara minst lika vasst. Bolaget torgförde under fjolåret en uppmärksammad ny medicin för 1 000 dollar per piller. Det gäller den nya hepatit C-medicinen Sovaldi som sålde för 10,3 miljarder dollar. Framgången på marknaden placerade bolagets medicin på andra plats i fjolårets globala försäljningsliga. Dessutom lanserade Gilead en mer nyutvecklad hepatit C-kombinationsmedicin, Harvoni, i oktober som under det fjärde kvartalet sålde för 2,4 miljarder dollar.
Totalt nådde Johnson & Johnson/Medivirs Olysio, med en försäljning på 2,3 miljarder dollar i fjol, inte ens in på listan över de 25 mest sålda läkemedlen. Och vad värre är: det senaste kvartalet har försäljningen störtdykt. Johnson & Johnsons Olysio-försäljning har minskat med två tredjedelar oavsett om jämförelsen görs med kvartalet dessförinnan eller första kvartalet 2014. Raset betyder lägre intäkter till Medivir framöver.
Problemen märks också på hemmaplan. Medivir har försäljningsrättigheterna i Norden och här rasade försäljningen också med två tredjedelar jämfört med närmast föregående kvartal.
– Vi är många som är tagna på sängen vad gäller konkurrenssituationen för hepatit C, erkände Medivir-ordföranden Birgitta Göransson Stymne på årsstämman.
Sannolikheten för att bolaget ska få rätsida på marknaden för nya gulsotsmediciner är liten. Det är oerhört ovanligt att marknadsledare, som Gilead, tappar sin position. Det visar historiska erfarenheter i branschen.
Olysio ser alltså ut att rinna ut i sanden. Vad återstår då av drömmarna?
Medivir har aviserat att bolaget ska utveckla nya cancermediciner framöver. I laboratoriet finns ett halvdussin substanser som kan visa sig verkningsfulla. Sannolikheten för att de kommer ut på marknaden är som vanligt liten, och av allt att döma, med den takt som försäljningsminskningen nu fortgår i, kommer bolaget inom några år att åter vara ett olönsamt forskningsbolag.
Sedan 1996 har Medivir 19 förlorade år bakom sig på börsen. Av börsvärdet på 2,3 miljarder kronor kan kassan på 1 miljard kronor räknas bort. Den övriga rörelsen, som omfattar försäljning av 14 mediciner i Norden, bland annat hostmedicinen Mollipect, åsätts här ett värde på 200–300 miljoner kronor. Forskningsportföljen värderar vi försiktigtvis till noll. Olysio, slutligen, bör dra in ett överskott på 1 000 miljoner kronor under de kommande fem åren.
Affärsvärlden avfärdade aktien 20 mars 2013 och sedan dess har kursen legat stilla samtidigt som börsen klättrat 42 procent. Men aktien är trots kursnedgången på 10 procent i år fortfarande för högt värderad. Sälj med riktkurs 60 kronor.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.