De dansade en sommar

Nyligen skördade Medivir frukterna av en av decenniets största svenska läkemedels­triumfer. Men bolaget ser ut att ha schabblat bort marknaden till konkurrenterna.

Att utveckla en medicin som inte bara räddar liv utan som också blir en storsäljare i hela världen är varje läkemedelsforskares dröm. Det svenska läkemedelsbolaget Medivir, som genomfört i snitt en emission vartannat år sedan börsnoteringen 1996, nådde den 22 november 2013 fram till den positionen. Efter en utdragen forskargärning fick då Medivir och dess amerikanska samarbetspartner Janssen, ett dotterbolag till jätten Johnson & Johnson, sitt nya läkemedel, simeprevir eller Olysio som varumärkesnamnet lyder, mot hepatit C, gulsot, godkänt av det amerikanska läkemedelsverket FDA.

Fjolåret blev en omvälvande skördetid för Medivir. Efter att ha redovisat förluster år efter år badade plötsligt bolaget i royaltyintäkter från den amerikanska marknaden. Fjolårsvinsten slutade på över en miljard kronor och vinsten per aktie blev 36 kronor.

Prenumerera

Detta innehåll kan läsas av dig som är prenumerant.

Har du redan ett konto? Logga in för att läsa vidare.

Dator, läsplatta och mobiltelefon.

Premium

  • Dagsfärska analyser och artiklar via nyhetsbrev
  • Magasinet digitalt eller hem i brevlådan
  • Över 500 aktieanalyser per år
  • Unika investeringsverktyg och portföljer
  • Färre annonser och en bättre läsarupplevelse
  • Och mycket mer
479 kr  / per månad

Vill du se fler alternativ? Läs mer här

Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco