Den uppköpstid nu kommer

Räkna med flera uppköp. Affärsvärlden har sammanställt listan påde bolag som ligger närmast till att bli uppköpta.

Starka finansiella argument kombinerat med en industrielltbetingad strukturomvandling gör att allt fler av börsens små ochmedelstora företag kommer att svepas med av den framrullandeuppköpsvågen. De finansiella drivkrafterna finns att hitta i börsenssnåla värdering av mindre bolag i förhållande till de större. Deflesta små- och medelstora företagen har till skillnad motstorföretagen inte alls hämtat igen höstens stora ras.Penningstinna riskkapitalbolag, låga räntor, utlåningsvilligabanker och inte minst hungriga corpavdelningar pressar på föratt göra nya affärer. BPA, Graphium och Sorb är exempel på desenaste veckornas måltavlor. Fler lär det bli.Därtill kommer att en konkurrens- och teknologimässigt drivenkonsolidering av många branscher, där marknaderna i rask takthåller på att ritas om, bäddar för en högre uppköpstakt. Budenpå ASG, Gibeck och Send-It är aktuella exempel.Därtill ökar trycket genom det fenomen att större börsbolaggenerellt sett värderas mycket högre än mindre bolag, vilket gerfinansiella argument att genomföra förvärv även i en del falldär den industriella logiken inte är helt klar. Här finns det,med den nya termen, kapitalmarknadssynergier att skörda för detstörre förvärvande bolaget.

Logiskt

Men finns det dessutom en klar affärsmässig logik i deuppköpande bolagens förvärvsstrategi kan de också nå denvärderingsmässiga fördelen att bli betraktade som tillväxtbolag,se analys av AssaAbloy sid 36.Kan ett företag med en hyfsat trovärdig förvärvsstrategi blibetraktad som ett tillväxtföretag istället för ettkonjunkturkänsligt verkstadsbolag på en mogen marknad, är detnaturligtvis ett vägval som lockar allt fler, oavsett omföretagen verkligen har den ledningsmässiga förmågan attframgångsrikt hantera en sådan strategi.Samtidigt kan det vara så att vad som kunde betraktas som ettkonglomerat igår inte gör det i dag när fokus har skiftat frånproduktionsmässiga till marknadsmässiga synergier. Att få ettstörre grepp om slutkunden för att komma åt den lukrativa efter-och servicemarknaden har blivit allt viktigare.

Lämnar börsen

Att hitta uppköpskandidater på Stockholmsbörsen är en lättuppgift.Affärsvärlden har vaskat fram en lista på tjugo bolag där definansiella och industriella argumenten är starka för att bolagkommer att lämna de börsnoterade bolagens skara.Stora konglomerat må kunna vinna börsens förtroende, men små hardefinitivt svårare för att övertyga. Det av Anders Wall ochBeijer-stiftelsen kontrollerade Beijer Alma är ett sådant bolag.Hexagon är ett annat konglomerat som knappast värderas efterförtjänst. Huvudägarbolaget Konverta där Melker Schörling är enav finansiärerna skulle lätt kunna räkna hem ett bud med en25-30 procentig premie på bolaget.En annan grupp där de finansiella argumenten för ett uppköp ärgoda är bolag som helt domineras av en ägare. Dit hör SalvatoreGrimaldis Monark-Stiga. Ett bud på de utestående 28 procenten avaktierna i det varumärkestunga bolaget är lätt att räkna hem.Konfektions- och fritidsutrustningsföretaget Fjällräven ochhusvagnsföretaget Kabe är två andra eviga uppköpskandidater. Menutgångsläget för ett bud har aldrig varit bättre än någonsin föratt använda det levande varumärket Björn Borgs ord.Fjällräven skulle också kunna göra en Volvo/Scania-fusion iminiatyr med Atle-ägda konkurrenten Haglöfs.De två rederierna Gotland och Gorthon Lines är två andrauppköpskandidater men med lite olika drivkrafter.Gotlandsrederiets huvudägaren, familjen Nilsson, har försökt sigpå ett uppköp tidigare men misslyckats. Tröttkördaminoritetsägare borde nu vara mera villiga att sälja. I Gorthonsfall handlar det om att den nye huvudägaren, de norskaHöegh-rederierna, plockar in hela bolaget.En annan redare som skulle kunna tänka sig vara villig att göraett uppköp är Dan S Olsson, men inte av sitt börsnoterade rederiutan av garnmatarföretaget och kassakossan Iro, där familjenkontrollerar 25 procent. Om bankerna vill.

Strukturaffärer

Atle är huvudägare till två andra börsnoteradeuppköpskandidater, Bulten och Martinsson. En tänkt strukturaffäri Bulten har visserligen tillsynes försvårats av attverkstadskonglomeratet Finnveden har förvärvat 10 procent avbolaget och uttalat att de är intresserade av att förvärvabolaget men samtidigt sagt att ett bud på bolaget är för dyrt.Ett givet förhandlingsutspel, där lösningen kan bli attFinnveden betalar Bultens andra ägare med egna aktier.IT-utrustningsdistributören och återförsäljaren Martinssonbefinner sig i en bransch som är under stark konsolidering därbehovet att sänka kostnaderna för att få upp lönsamheten ärmycket stort. Den planerade uppdelningen av bolaget i dess tvåaffärsområden har skjutits upp. En försäljning av hela ellerdelar av bolaget till starkare aktörer framstår som oundviklig.Den Burekontrollerade IT-distributören Scribona befinner sig ien likartad situation men har genom sin starka position på dennordiska marknaden ett bättre förhandlingsläge. Deinternationella stordistributörerna Ingram Micro, Tech Data ochCHS Electronics är de sannolika predatorerna.Volvoförsäljaren Bilia är en annan kandidat, där nye storägarenCustos, nog gärna är med i en utveckling där Ford tar hand ombil- och Volvo om lastbilsåterförsäljarna.

Lågvärderat och lönsamt

Axel Johnson-kontrollerade Hemköp är en annan lågvärderad ochlönsam återköpskandidat. Axel Johnson sålde ut delar av bolagetav finansiella skäl och finansiella skäl motiverar ett utköp avminoritetsägarna. Hemköps slagkraftiga och växande konceptskulle därefter kunna vara en värdedrivande tillgång i den snartbörsnoterade och Johnson-dominerade dagligvarukoncernen D&D.Byggföretaget Peab är lika lågt värderat som förtroendet förbolaget är. Bröderna Paulsson och Mohammed Al Amoudi somkontrollerar bolaget borde köpa ut det. Detta skulle ocksåunderlätta en lösning för det tillsammans med BPA delägdafastighetsbolaget Oskarsborg.

Fastighetsbolag

Bland börsens fastighetsbolag utgör Humlegården och Platzer detvå sittande fåglarna. Humlegården har en mycket intressantfastighetsportfölj för de institutionella investerarna, vilka idagbetalar dyrt för fastigheter på styckemarknaden. Det renodladegöteborgsföretaget Platzer är en annan uppköpskandidat. Platzer passar inhos de flesta stora fastighetsbolag på börsen, vilka dessutom börjarframstå som allt mer överkapitaliserade. Castellum ochDilligentia har redan idag en stark ställning i Göteborg, menäven Drott och Tornet skulle kunna tänkas vilja blanda sig ileken.

BILDTEXT: Att bli betraktad som tillväxtbolag är ett skäl till att köpabolag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco