Deppigare i svensk ekonomi

Barometerindikatorn, som sammanfattar läget i svensk ekonomi, sjönk till 94,6 i september, jämfört med 95,0 föregående månad.

Det framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

Enligt Infront Datas prognosenkät väntades indikatorn ha stigit till 95,1 i september.

Konsumenternas samlade förväntningar, CCI, sjönk till 90,6 i september, jämfört med reviderade 93,3 föregående månad (94,0).

Det visar Konjunkturinstitutets undersökning om hushållens inköpsplaner.

Förväntningarna låg på ett oförändrat index. på 94,0, enligt Infront Datas sammanställning bland analytiker.

Mikroindex, som speglar hushållens syn på den egna ekonomin, sjönk till 95,1 i september från reviderade 97,6 i juni (98,1), medan makroindex, som speglar synen på Sveriges ekonomi, sjönk till 85,5 från reviderade 89,4 (89,7).

I september väntade sig hushållen en inflationstakt på 3,5 procent om tolv månader, jämfört med 3,3 procent i föregående månads mätning.

Hushållens räknar med att de rörliga bostadsräntorna kommer att vara 2,79 procent om två år, månaden före låg förväntningarna på 2,63 procent.

Tillverkningsindustrin konfidensindikator steg samtidigt till 96,7 i september, jämfört med 95,6 föregående månad.

Det framgår av Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer.

De senaste månadernas fall bromsade därmed in och indikatorn vände istället upp med en dryg enhet. Den ligger dock fortsatt något under det historiska genomsnittet vilket förklaras av industriföretagens dämpade produktionsplaner.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.