Deppigt i tjänstesektorn

Inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 49,9 i juni från reviderade 52,8 föregående månad (53,3). Det var första gången under 50-nivån på sex år.

Det kombinerade inköpschefsindexet (tjänster och industrin) sjönk till 50,5 från reviderade 52,9 föregående månad (53,3).

Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer i tjänstesektorn vad gäller den ekonomiska utvecklingen och presenteras av Swedbank och Silf, organisationen för inköp och logistik.

“Även om enskilda månader ska tolkas med viss försiktighet inte minst under sommarmånaderna, är den nedåtgående trenden i PMI-tjänster tydligt nedåtriktad och signalerar en allt svalare svensk tjänstekonjunktur”, säger Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank, i en kommentar.

Delindex för orderingång bidrog till den största nedgången i PMI-tjänster och hamnade under 50-strecket för första gången på tre år tillsammans med leverantörernas leveranstider.

Index för leverantörernas insatsvarupriser sjönk till 55,5 i juni jämfört med 57,4 i maj.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här