Dollarn stiger och euron sjunker

Obligationsräntorna noteras något högre under måndagens handel. Kronan noterades lägre mot dollarn och högre mot euron. Fokus riktades mot helgens folkomröstning i östra Ukraina och Finanspolitiska rådets årliga rapport.

Separatisterna hävdade på söndagen att deltagandet i valet i delar av östra Ukraina varit över 70 procent och att 89 procent röstat för självständighet. Ryssland meddelade på måndagen att man “respekterar det val som befolkningen gjort” i folkomröstningen och att man hoppas att implementeringen av valresultatet sker på ett “civiliserat” sätt.

EU:s utrikesministrar enades under dagen om att lägga till ytterligare 13 personer på EU:s sanktionslista mot Ryssland. Två företag baserade på Krimhalvön omfattas också av sanktionerna.

På hemmaplan skrev Finanspolitiska rådet att Sverige har långsiktigt starka finanser men att permanenta finanspolitiska åtgärder i de senaste budgeten riskerar att försvåra en återgång till 1 procents överskott i de offentliga finanserna. Överskottsmålet nås inte under den innevarande konjunkturcykel, bedömer Finanspolitiska rådet.

Regeringens åtagande att nå ett offentligt sparande på 1 procent av BNP under 2018 innebär att det i princip inte finns något utrymme för ökade utgifter under 2014 och 2015, skriver rådet. Finanspolitiken måste “vara synnerligen stram för att vara förenlig med överskottsmålet” under de kommande åren, konstaterade man.

Finansminister Anders Borg kommenterade i efterhand rapporten och sade att han delar vissa av myndighetens bedömningar, däribland att överskottsmålet bör ligga fast.

Finanspolitiska rådet befarar också en varaktigt högre arbetslöshet i Sverige och oroas framför allt av att andelen långtidsarbetslösa och arbetslösa som tillhör utsatta grupper med jämförelsevis låga jobbchanser har ökat.

De svenska hushållens syn på bostadsmarknaden blir däremot allt ljusare och SEB:s boprisindikator ökade till 60 i maj från 55 i april.

“Boprisindikatorn är nu uppe på samma höga nivå som i juli 2007 och bara fem enheter ifrån rekordet (65) i juni 2007. Andelen som tror på stigande priser är dock något mindre än vid tidigare års rekordnivåer”, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson.

Moodys har höjt sitt kreditbetyg på Portugal som är på väg att lämna det internationella stödprogrammet. Moodys överväger samtidigt att genomföra ytterligare en betygshöjning för landet. Nyligen höjde sektorkollegan Standard & Poors utsikterna för sitt kreditbetyg på Portugal.

Penningmängden i Kina steg något mer i väntat i april enligt officiell statistik och Kinas banker förmedlade 775 miljarder yuan i lån under månaden, vilket var lägre än förra månaden och tillika förväntningarna.

President Xi Jinping sade i ett uppmärksammat tal på måndagen att Kina måste behålla lugnet och anpassa sig till ett nytt normalläge med lägre ekonomisk tillväxt men påpekade samtidigt att dess tillväxtfundamenta inte har förändrats och att det fortfarande är inne i en “betydande period med strategiska möjligheter.

Morgondagen kan bli mer fartfylld då de svenska konsumentpriserna för april presenteras under förmiddagen. I mars visade sig den svenska ekonomin vara i tydlig deflation vilket fick många bedömare att tro på en styrräntesänkning vid nästa penningpolitiska besked från Riksbanken.

Enligt SIX News analytikerenkät väntas de svenska konsumentpriserna ha sjunkit med 0,2 procent i april jämfört med samma månad året innan. I månadstakt bedöms priserna ha stigit med 0,3 procent.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.