Dollarn tappar

Europeiska statspappersräntor noterar överlag endast marginella rörelser i förmiddagens handel på måndagen, euron handlas samtidigt på klart högre nivåer mot dollarn än vid fredagens svenska stängning men har backat tillbaka något toppnoteringarna runt 1:1960.

Frånvaron av tydlig penningpolitisk signalering från vare sig Fedchefen Janet Yellen eller ECB-chefen Mario Draghi i Jackson Hole på fredagskvällen bidrog till att lyfta EUR/USD till nya toppnoteringar sedan början av 2015.

ECB-källor hade försökt dämpa förväntningarna om att Mario Draghi skulle ge några penningpolitiska signaler i Jackson Hole, men det faktum att han inte berörde eurons styrka tolkades ändå som något av en klarsignal för nya köp.

Kommande vecka kan dock bjuda på viktiga besked för utsikterna för den amerikanska dollarn; förutom viktig ekonomisk statistik, som jobbdata och ISM-index för augusti samt reviderad BNP för andra kvartalet, ska president Donald Trump inleda sin kampanj för en skattereform med ett tal i Springfield, Missouri, på onsdag.

Det är små rörelser även för svenska statsobligationsräntor så här långt på måndagsförmiddagen, kronan försvagas samtidigt mot euron men handlas fortsatt väl under 8 kronor mot dollarn. Dollarn föll under 8 kronor mot kronan strax efter svensk stängning på fredagen och handlades som lägst till 7:9380. Förutom en kort dip i början av maj 2016 var det första gången sedan början av januari 2015 som en dollar kostade mindre än 8 kronor.

Svensk statistik på förmiddagen visade att detaljhandeln steg 3,7 procent i juli jämfört med juli 2016. Det var något över de 3,6 procent som väntades enligt SME Direkts prognosenkät, men samtidigt reviderades juni-utfallet ner till +1,8 procent från tidigare redovisade +3,5 procent.

SEB-ekonomen Olle Holmgren noterar i ett kundbrev att nedrevideringen av juni-data antyder att det mycket starka BNP-utfallet som SCB preliminärt rapporterat för andra kvartalet, +1,7 procent jämfört med första kvartalet, kan behöva justeras ner något när mer definitiv statistik publiceras senare i september.

Sveriges handelsbalans visade samtidigt ett underskott på 0,5 miljarder i juli, väntat +0,8 procent. Exporten ökade 9 procent jämfört med i juli 2016 medan importen ökade 10 procent.

Nordeas Andreas Wallström konstaterar i ett kundbrev att såväl importen som exporten ligger i uppåttrend, men att momentum har försvagats de senaste månaderna.

Amerikanska statspappersräntor sjönk svagt i längre löptider efter svensk stängning på fredagen och uppvisar därefter endast blygsamma rörelser så här långt i den europeiska måndagshandeln.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på preliminära rapporter om grossistlagren samt utrikeshandeln med varor i juli, klockan 14.30.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco