Domstol prövar inte frågan om ändrad brytpunkt

Högsta förvaltningsdomstolen meddelar att domstolen inte kommer att pröva frågan om ändrad brytpunkt för statlig inkomstskatt på arbetsinkomster.

”Högsta förvaltningsdomstolen finner i sitt beslut att förhandsbesked om inkomstskatt inte kan lämnas för en fråga som enbart rör beräkningen av den skatt som ska betalas och undanröjer därför Skatterättsnämndens beslut”, heter det i ett pressmeddelande.

Riksdagen beslutade den 20 november 2013 att höja den nedre skiktgränsen för statlig inkomstskatt, den så kallade brytpunkten, till 435.900 kr. Den 11 december beslutade dock riksdagen att återställa brytpunkten till 420.800 kr genom en omröstning som oppositionen vann med röstsiffrorna 159 mot 156.

En enskild har ansökt om förhandsbesked beträffande vilken brytpunkt som skulle tillämpas vid beräkningen av statlig inkomstskatt för 2014.

”Förhandsbesked i skattefrågor får lämnas i frågor som rör sökandens skattskyldighet eller beskattning. Det innebär en möjlighet för skattskyldiga att i förväg få besked om de skattemässiga konsekvenserna av en framtida transaktion eller olika alternativ som han eller hon står inför. En ansökan vars innehåll är sådant att förhandsbesked inte bör lämnas ska avvisas”, skriver Högsta förvaltningsdomstolen.

Enligt domstolen måste en fråga om förhandsbesked angående någons ’beskattning’ avse ett förhållande som har betydelse för att fastställa underlaget för att ta ut inkomstskatt.

”En sådan fråga kan inte avse enbart beräkningen av skatt sedan detta underlag fastställts. I detta fall gäller ansökan om förhandsbesked hur inkomstskatten ska beräknas för ett visst år och därmed ska frågan avvisas”, resonerar Högsta förvaltningsdomstolen.

Frågan om vilken brytpunkt som ska tillämpas kan senare komma att prövas i det ordinarie skatteförfarande, heter det samtidigt.

Brytpunktshöjningen handlar om sammanlagt ungefär 3 miljarder kronor i skatteintäkter för inkomståret 2014, enligt tidigare budgetbesked.

Oppositionens beslut i fjol innebär att höginkomsttagare kommer att betala något mer i skatt för 2014 jämfört med om den förra regeringens linje hade vunnit omröstningen. Samtidigt kan Sveriges offentliga finanser förväntas bli något starkare än om den förra regeringen hade vunnit.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Moberg Pharma