Dyr vårdkvalitet, men värd pengarna
Medicinteknikföretaget Getinge har inte legat på latsidan när det gäller att expandera inom bolagets prioriterade tillväxtområde: hjärt- och kärlkirurgi. I förra veckan tecknade Getinge ett bindande avtal om att köpa amerikanska Datascope, som är världsledande inom just detta område samt hjärtstöd. Getinge avslutade förra året med att köpa ett par divisioner inom hjärt/kärl – området från det amerikanska Boston Scientific Corporation.
Getinges framgångsrecept under åren har varit att växa med det ena lyckade förvärvet efter det andra. Det har inte bara varit passande verksamheter som köpts utan det som imponerar är hur Getinge skapat mervärde genom ett framgångsrikt integrera dessa. Inom samtliga affärsområden är målet att vara etta eller tvåa. Enligt vd Johan Malmquist är det bättre att köpa verksamheter inom de medicinska områden där inte de andra stora drakarna, som exempelvis Johnson & Johnson, befinner sig. De har helt enkelt för feta plånböcker att konkurrera med.
Getinge är marknadsledande inom sina tre affärsområden Medical Systems, Extended Care och Infection Control. Inom Medical Systems finns, förutom hjärt-lungmaskinerna, bland annat kirurgiska arbetsstationer som operationsbord och lampor. Inom Extended Care finns hjälpmedel för äldrevården och inom infektionsområdet tillverkas och säljs diskdesinfektorer och sterilisatorer. Det var det som Getinge en gång började med på 1930-talet.
Mycket har hänt sedan dess. Getinge har länge varit ett verkstadsbolag inom sjukvårdsutrustning. Men efter de senaste årens förvärv har bolaget blivit mer inriktat på medicinteknik och framför allt på hjärtkirurgiområdet. När köpet av Datascope är på plats kommer drygt 20 procent av den totala försäljningen från hjärt- och kärldivisionen.
Att bolaget går in mer i medicinteknik innebär också risker. Det är inte lika komplicerat att leverera utrustning som ska användas utanför kroppen som inuti. Det blir fler regleringar och fler kliniska studier att tampas med. Getinges vd ser inga problem med det. När Getinge köper ledande bolag inom nya områden lär det sig av dem. Ju mer komplicerat det är desto svårare blir det för konkurrenter att sno åt sig marknadsandelar. Det är precis det Getinge vill – höja inträdesbarriärerna genom att komma bort från verkstadsstämpeln. Då går det att ta bättre betalt.
Rörelsemarginalerna ligger visserligen redan på en aptitlig nivå runt 15 procent (ebita), men har minskat jämfört med tidigare år. Integrationsarbetet av förvärven kostar på och ger till en början engångskostnader. Getinge höjde i början av året målet för den totala vinstmarginalen till 18–19 procent. Anledningen till detta är att de köpta verksamheterna kommer att bidra till en högre marginal inom kort.
Medical Systems är den största divisionen och den som går bäst, med en rörelsemarginal på 18 procent det senaste kvartalet. Infection Control, det minsta affärsområdet, hade en vinstmarginal på drygt 10 procent under det senaste halvåret. För att få bättre lönsamhet inom affärsområdet styrs inköp och produktion mer och mer till lågkostnadsländer.
Getinges vd är lättillgänglig och har under åren varit duktig på att kommunicera med marknaden om vad som är på gång. Det har inte varit några otrevliga överraskningar hittills. Vi väljer att fortsätta tro på honom och på att Getinge kommer att fortsätta vara lönsamt och växa. Ett ytterligare förvärv kan komma redan i mitten av nästa år.
En bra placering i orostider
Affärsvärlden rekommenderade köp på Getingeaktien i maj förra året. Sedan dess har aktien backat med 2 procent på en börs som fullständigt havererat.
Det senaste förvärvet inom hjärt- och kärlområdet kommer att finansieras med banklån och en nyemission på 1 miljard kronor som storägaren Carl Bennet garanterar. Hur utspädningen kommer att påverka vinst per aktie framåt är det svårt att sia om. Det är inte förrän 2010 som förvärvet kommer att bidra till vinst per aktie. Men Getinge brukar inte göra marknaden besviken. Integrationen av förra årets förvärv har redan börjat ge de resultat som utlovats.
Getinges mål är att växa med 15 procent, varav hälften med förvärv. Det lär bolaget lyckas med även framåt. Räknat på våra prognoser värderas aktien till 22 gånger vinsten i år och 16 nästa. Aktien är dyr, men i orostider talar mycket för att äga en aktie inom medicinteknik. Hittills har aktien stått emot mot börsraset. Köp till riktkurs 165.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.