EBM: Blankarrapport kan vara marknadsmanipulation

Efter Viceroy Research rapport om att SBB är oinvesterbart har EBM fått upp ögonen för metoden där en aktör blankar aktier och sedan släpper en rapport där bolaget kritiseras hårt. 
Ekobrottsmyndigheten
Ekobrottsmyndigheten. Foto: EBM

Under måndagen släppte Viceroy Research en rapport där de kallade SBB för oinvesterbart. Blankningsspecialisten menar att fastighetsbolagets tillgångar pumpats upp med tveksamma metoder. Enligt rapporten har Viceroy en kort position i SBB.

SBB:s Ilija Batljan VD rasade mot rapporten och sade att den var en indikation på att det pågått en samordnad blankarattack mot bolaget, och som pressat fastighetsbolagets kurs.

”De indikationer jag har är att det de senaste månaderna blankats fler än hundra miljoner aktier, utan att det har flaggats. Om det stämmer är det ett kriminellt beteende som måste utredas”, sade han till Di.

Nu skriver nyhetsbyrån Direkt att Ekobrottsmyndigheten, EBM, fått upp ögonen för metoden där en aktör blankar aktier och sedan släpper en rapport där bolaget kritiseras hårt.

”Mycket tyder på att detta är en fråga som kommer bli mer aktuell och det är något som vi är intresserade av. Vi såg nyheten om SBB igår och hade en intern diskussion här på åklagarkammaren. Det känns nytt och oroande och viktigt att titta närmare på”, säger Jonas Myrdal som är kammaråklagare på EBM till Direkt.

Jonas Myrdal menar att det en fråga i två steg om huruvida metoden är en form av olaglig marknadsmanipulation.

Det gäller stränga krav på att redovisa eventuella intressekonflikter för offentligt spridda köp- eller säljrekommendationer. Men enligt Jonas Myrdal är det inte frid och fröjd bara för att man som i fallet med Viceroy rapporterat att det finns en kort position i bolagen. Om man sprider information endast i syfte att påverka kursen för att främja sina egna intressen så kan det ändå vara manipulation. Om blankarrapporterna endast kommer i samband med egna korta positioner kan det enligt Jonas Myrdal vara ett tecken på att det bara handlar om marknadsmanipulation.

Om man dessutom skulle mörka blankningarna kan detta styrka misstanken om att rapporten publicerats i syfte att påverka marknaden till sin egen fördel, menar Jonas Myrdal.

Vill du läsa mer om de aktier som går bäst just nu? På Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen. Och på Afv:s Börsguide kan du läsa mer om blankning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets