llija Batljan rasar efter blankningsrapporten: Måste utredas

Fastighetsbolaget SBB föll brant efter att Viceroy släppt en negativ rapport där de kallar SBB för oinvesterbart. Dock vände aktien upp igen och handlas nu på plus på en i övrigt sur börs.
SBB Ilija Batljan
SBB:s VD Ilija Batljan. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Blankningsspecialisten Viceroy Research skriver i sin analys, med titeln ”Samhällsbyggnadsbolaget – Hard to pronounce, harder to justify value”, att de har en kort position i SBB, som de ser som en skulddriven förvärvare av hyrestillgångar.

De menar att fastighetsbolaget hackat sitt LTV (loan to value) med hjälp av hybridobligationer för att finansiera säkerställda skulder och obligationer. De menar att 80% av bolagets vinst före skatt sedan 2019 kan härledas till orealiserade värdeförändringar.

”Viceroy anser att SBB är oinvesterbart. Vi anser inte att det är orimligt att SBB:s finansiella rapporter dras tillbaka för att återspegla resultaten i denna rapport och anser att det finns en betydande nedsidepotential för både aktierna och obligationerna när investerare anpassar sig till den inneboende risken med SBB”, skriver Viceroy.

SBB föll brant på börsen under förmiddagen som en följd av analysen och var som mest ned nära 10%. Aktien har dock återhämtat sig starkt och noterar nu en uppgång på 3%.

Till Di säger SBB:s VD Ilija Batljan att Viceroy-rapporten är en indikation på att det pågått en samordnad blankarattack mot bolaget, och som pressat fastighetsbolagets kurs.

”De indikationer jag har är att det de senaste månaderna blankats fler än hundra miljoner aktier, utan att det har flaggats. Om det stämmer är det ett kriminellt beteende som måste utredas”, säger han till Di.

Han menar att han har indikationer på att ett antal hedgefonder de senaste månaderna blankat över 100 miljoner aktier på ett sätt som gör att det inte flaggats, i ett större antal mindre blankningsposter.

Vill du läsa mer om de aktier som går bäst just nu? På Börsen idag hittar du dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen. Och på Afv:s Börsguide kan du läsa mer om blankning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG
Annons från Invesco