ECB-chefen Lagarde får kritik i medarbetarundersökning

Europeiska centralbankens (ECB) ordförande Christine Lagarde har fått en hård bedömning i en medarbetarundersökning genomförd av fackföreningen IPSO, där vissa medarbetare anklagade henne för att skapa en negativ atmosfär och fokusera på sin egen karriär. Det skriver CNBC.
ECB-chefen Christine Lagarde.
ECB-chefen Christine Lagarde. Foto: Michael Probst/TT

Många svarande anser att Lagarde lägger för mycket tid på ämnen som inte har med penningpolitik att göra och lägger sig för ofta i politiska diskussioner. Hälften av de 1 100 svarande anser att Lagarde har skött sitt jobb mycket dåligt eller dåligt. ECB har mer än 3 500 anställda.

Undersökningen genomfördes mellan den 12 och 22 december 2023, vilket var mitt under Lagardes åttaåriga period som ECB-chef. Hon tillträdde som ECB-chef i november 2019.

Lagarde fick ett något bättre betyg när det gäller frågor som är relaterade till politik med 38,4 procent som svarade att de starkt håller med eller håller med om beslut som tagits under hennes ledning.

Personalen var delade om hon hade kommunicerat penningpolitiken på ett effektivt sätt och 53,5 procent var oense om hon var rätt person att vara ordförande för ECB i nuläget.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets