”Efter uppgångar fem veckor i rad – nu är marknaderna redo för en paus”

Max Matthiessen anser att marknaderna nu skulle må bra av lite andrum efter veckor av uppgångar.
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen
Jon Arnell, investeringschef på Max Matthiessen siar om framtiden. Foto: Lisa Wildare och Henrik Montgomery / TT

I en färsk analys skriver Max Matthiessens investeringschef Jon Arnell att aktiemarknaderna upplevde en hälsosam uppgång under juli och inledningen av augusti, men att räntebärande tillgångar med längre duration tog ett kliv tillbaka.

”Vi välkomnar återhämtningen i marknaderna men vi förblir neutrala i vår tillgångsallokering, även om riskerna är något mer balanserade än tidigare”, kommenterar Jon Arnell.

Enligt analysen drivs marknadsutvecklingen av en förhoppning om att centralbankerna ska börja sänka räntan som följd av en allt svagare ekonomi. Lägre räntor ger då stöd till aktier och minskar risken för en mer utdragen lågkonjunktur, enligt investeringschefen. Han konstaterar också att Europa och Sverige släpar efter USA i det här avseendet.

När det gäller makrobilden så är den dyster. Det finns tecken i räntekurvorna på en kommande recession där de långa räntorna är lägre än de korta. I USA har man redan prisat in sänkningar under det första halvåret 2023 medan Sveriges och Europas eventuella sänkningar ligger mot slutet av 2023, skriver Arnell.

Han noterar också att KI räknar med en svensk lågkonjunktur nästa år och att den svenska styrräntan väntas toppa strax över 2%, medan den amerikanska runt 3,5%.

Jon Arnell ställer sig frågan om pressade marginaler och avtagande tillväxt får bolagen att bekänna färg under hösten eller om det finns utrymme för positiva överraskningar när inflationen börjar falla. Lägre räntehöjningar under hösten skulle kunna ge en positiv effekt på marknaderna, menar han. 

”En mer dämpad takt i inflationsutvecklingen och försiktigare räntehöjningar från Fed kan gjuta mod i marknaderna under hösten, men mycket osäkerhet kvarstår”, skriver han.

Han skriver också:

”Efter fem raka veckor av uppgångar är marknaderna redo för en paus och för vidare uppgång behövs bekräftelse i makro och inflationsutveckling.”

Vill du veta vilka aktier som är dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen så hittar du det på Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG